Lambakan produk kesihatan mahu pun kecantikan yang ada di pasaran sekarang kadang kala membuatkan kita ragu dengan kandungan yang digunakan oleh pengeluar.

Kalau melihat daripada testimoni dan pengiklanan yang dibuat, semuanya nampak berkesan dan meyakinkan. Tetapi sebenarnya, tidak semua produk dipasaran selamat digunakan.

Terbaru, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melalui Program Perkhidmatan Farmasi telah pun menerima maklumat daripada Health Science Authority (HSA) Singapore berkenaan 4 produk yang dicampur palsu dengan racun berjadual serta menyebabkan kesan advers yang mengancam nyawa kepada pengguna produk tersebut.

Ada diantara produk tersenarai sememangnya popular dikalangan masyarakat. Berikut kami lampirkan empat produk yang terbabit:

4 Produk Tidak Berdaftar Dikesan Mengandungi Racun Berjadual

IKLAN

Didapati produk-produk tersebut tidak berdaftar dan ianya perlu didaftarkan dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD), Kementerian Kesihatan Malaysia.

Nasihat dari KKM

• Tidak membeli atau menggunakan 4 produk yang disenaraikan tersebut. Sekiranya ada yang sedang menggunakan produk BB Body, Bello Smaze dan Choco Fit, korang perlu menghentikan penggunaan serta merta dan dapatkan rawatan segera sekiranya bimbang akan kesihatan diri

• Pengguna yang menggunakan produk Seahorse Chop Du Zhong Ba Ji Wan yang mengandungi steroid poten disarankan untuk segera berjumpa dengan doktor.

IKLAN

Menghentikan steroid tanpa pengawasan perubatan yang betul boleh menyebabkan tanda-tanda withdrawal yang serius seperti keletihan, kekeliruan dan tekanan darah rendah. Terutamanya bagi individu yang memgambil produk ini selama lebih dari beberapa minggu

4 Produk Tidak Berdaftar Dikesan Mengandungi Racun Berjadual

• Sentiasa berhati-hati sewaktu membeli ubat-ubatan, produk kesihatan dan kecantikan untuk mengelakkan bahaya yang mungkin timbul apabila menggunakan produk yang tidak berdaftar.

IKLAN

Produk berdaftar mempunyai nombor pendaftaran MAL dan label Hologram Meditag pada bungkusannya. Semua pembekalan ubat-ubatan yang mengandungi racun berjadual (Ubat Terkawal) adalah tertakluk di bawah Akta Racun 1952 yang perlu dipatuhi oleh pengamal perubatan dan ahli farmasi.

4 Produk Tidak Berdaftar Dikesan Mengandungi Racun Berjadual
Antara yang popular di pasaran

Kesimpulannya, jangan mudah terpedaya dengan segala produk yang ada dipasaran sekarang. Korang boleh semak status pendaftaran terlebih dulu melalui website npra.moh.gov.my atau boleh menghubungi bahagian Regulatori Farmasi Negara di talian 03-78835400.

Jangan disebabkan nak cantik dan sihat cepat, korang main sebat saja segala produk yang diiklankan. Lebih baik jika dapatkan dahulu nasihat daripada doktor.

Sumber: kpkesihatan.com

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI