Salah satu genre yang pastinya menjadi kegemaran ramai adalah ‘survival’ di mana penonton dapat merasakan detik cemas dan melihat sendiri bagaimana kesungguhan watak yang dibawa untuk menyelamatkan diri daripada situasi kecemasan.

Sebelum ini kecoh di media sosial tentang kisah adik Rayan yang terjatuh ke dalam lubang perigi sedalam 32 meter dan kini satu lagi berita sedih yang kita terima apabila seorang kanak-kanak Afghanistan pula dikatakan terjatuh ke dalam sebuah lubang perigi sedalam 24 meter.

BACA: Kronologi Tragedi Kanak-Kanak Terjatuh Perigi 32 Meter, Ini Kisah Sebenar Yang Berlaku

BACA: Kanak-Kanak Afghanistan Pula Terpaksa Dikeluarkan Dari Lubang Perigi

Mengenangkan nasib anak-anak kecil ini, sudah tentu kita tidak dapat merasakan kesengsaraan mereka, lebih-lebih lagi di usia kecil begitu telah menerima ujian seberat ini.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa filem yang mempunyai jalan cerita kisah ‘terperangkap’ yang menarik untuk ditonton bagi mendapat gambaran bagaimana sukarnya mereka untuk menyelamatkan diri apabila terperangkap di tempat-tempat bahaya.

IKLAN

Berikut kami senaraikan antara filem-filem survival yang mengisahkan tentang situasi ‘terperangkap’ menarik untuk ditonton.

1. 127 Hours

Mengisahkan seorang lelaki, Aron yang mendaki sebuah canyon terpencil akhirnya terjatuh dan tangannya dihempap sebuah batu besar. Filem ini memang penuh dengan aksi-aksi suspen yang bakal membuatkan penonton tidak senang duduk. Bayangkan selama beberapa hari Aron terpaksa bertahan untuk menyelamatkan dirinya. Antara babak paling ‘hardcore’ apabila Aron terpaksa memotong sendiri tangannya menggunakan pocket knife yang tumpul.

Ha, dapat bayangkan tak?

IKLAN

2. The 33

Filem ini berkisarkan tentang 33 pelombong di Chile yang terperangkap dalam lombong gua sedalam 700 meter dan mereka hanya mempunyai stok makanan untuk tiga hari di ruang keselamatan serta tidak dapat menghubungi dunia luar. Masing-masing sudah mula merasakan tiada harapan untuk hidup namun keinginan mereka untuk tetap meneruskan kehidupan adalah luar biasa.

Banyak pengajaran yang boleh dipelajari menerusi filem ini antaranya adalah sifat tidak berputus asa serta yakin bahawa mereka mampu menyelamatkan diri keluar daripada lombong itu.

3. Tunnel

Sebuah filem Korea yang menceritakan tentang kisah individu yang terperangkap dalam terowong yang dinamakan sebagai terowong hado. Mempunyai panjang sekitar 1961 meter, tiba-tiba terowong itu bergegar dan runtuh. Watak utama filem ini telah tertimbun dalam ribuan tan runtuhan dan konkrit terowong yang menghimpit keretanya.

IKLAN

4. Aramm

Filem tamil yang mengisahkan tentang seorang kanak-kanak perempuan bernama Dhansika yang berusia 4 tahun telah terjatuh ke dalam lubang. Hal ini telah menimbulkan kemarahan di kalangan penduduk kampung terhadap pihak berkuasa yang tidak dapat memberikan bantuan keselamatan kerana tanah runtuh.

Diharap korang cukup kuat untuk menonton filem-filem ini kerana pelbagai emosi cemas, sedih dan marah pastinya dirasai ketika menonton. Marilah kita sama-sama turut mendoakan agar kanak-kanak dari Afghanistan itu dapat diselamatkan dengan segera.

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=wbbIGGPiHeM

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI