Foto: BBC

Pelakon terkenal lelaki Hollywood, Johnny Depp akhirnya telah memenangi kes saman fitnah terhadap bekas isterinya Amber Heard pagi tadi. Pampasan sebanyak $15 juta kepada Depp merangkumi AS$10 juta manakala AS$5 juta lagi sebagai ganti rugi punitif.

BACA: Johnny Depp Tepis Dakwaan Amber Heard, Terima Ganti Rugi USD15 Juta

Sementara itu, Amber Heard dalam saman balasnya pula menerima ganti rugi AS$2 juta manakala tiada pampasan wang untuk ganti rugi punitif. Depp menfailkan tuntutan saman fitnah dengan ganti rugi sebanyak AS$50 juta terhadap Heard berhubung penulisannya untuk kolum Washington Post.

4 Fakta Tentang Kemenangan Johnny Depp Terhadap Bekas Isteri, Amber Heard
Foto: Arab News

Melalui artikel itu, Heard menggambarkan dirinya sebagai kekerasan dalam rumah tangga dan secara tidak langsung menuduh bekas suaminya itu sebagai si pelaku. Heard kemudian memfailkan saman balas dengan menuntut AS$100 juta kepada Depp. Walau bagaimanapun, Depp menafikan pernah melakukan penderaan fizikal itu dan mendakwa bekas isterinya sebenarnya sering bertindak ganas.

Amber Heard perlu bayar ganti rugi

Pada 1 Jun 2022, juri telah memutuskan untuk Heard membayar ganti rugi atau punitive damages kepada Depp sejumlah AS$15 juta. Hal ini sebagai hukuman bagi yang terbukti telah mencemarkan nama baik bekas suaminya menerusi sebuah artikel di The Washington Post. Walaupun tidak menyebut nama Johnny Depp dalam artikel tulisannya itu, juri telah bersepakat bahawa tulisan tersebut ditujukan kepada aktor berusia 58 tahun itu.

4 Fakta Tentang Kemenangan Johnny Depp Terhadap Bekas Isteri, Amber Heard
Foto: Techno Trenz

Johnny Depp membayar pampasan

Walaupun keputusan juri berpihak kepada Johnny Depp, tetapi aktor itu diwajibkan untuk membayar sejumlah wang pampasan. Depp harus memberi pampasan atas kerosakan atau compensatory damages kepada Heard bernilai AS$2 juta.

IKLAN

Pampasan ini terkait dalam klaim Heard soal fitnah yang dilakukan peguam Depp, Adam Waldman.

Hidup Johnny Depp kembali bahagia

Sayangnya Depp tidak boleh menghadiri pembacaan keputusan pada Rabu (1 Jun 2022), namun pelakon itu meluahkan rasa bahagianya menerusi satu kenyataan yang berbunyi:

“Enam tahun lalu, hidupku, kehidupan anak-anakku, kehidupan orang-orang terdekatku dan juga kehidupan orang-orang yang selama ini menyokong dan percaya dalam diriku berubah selamanya,”

IKLAN

“Dan enam tahun kemudian, juri telah menggembalikan hidupku. Aku benar-benar rasa terhormat,” menerusi kenyataan yang dilaporkan oleh Daiy Mail.

4 Fakta Tentang Kemenangan Johnny Depp Terhadap Bekas Isteri, Amber Heard
Foto: iNews

Kekecewaan Amber Heard

Bekas isteri Johnny Depp meluahkan rasa kecewa terhadap hasil sidang perbicaraan ini. Melalui perwakilannya, Heard mengaku patah hati dengan keputusan juri yang membebankan ganti rugi sebesar AS$15 juta.

“Kekecewaan yang saya rasakan hari ini tidak terlangkau dengan kata-kata, saya kecewa kerana segunung bukti masih belum cukup untuk melawan kekuatan dan pengaruh daripada bekas suami,” seperti yang dilaporkan oleh USA Today.

IKLAN
4 Fakta Tentang Kemenangan Johnny Depp Terhadap Bekas Isteri, Amber Heard
Foto: Mass News

Ramai peminat yang bersengkang mata melihat perbicaraan selebriti Hollywood ini dan diharap dengan keputusan yang diperoleh ini dapat memuaskan hati semua pihak.

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=U985G7cH8a4&t=8s

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI