Aidilfitri lalu, kecoh dunia hiburan di Malaysia apabila selebriti tempatan, Alya Iman mengambil keputusan untuk tidak lagi mengenakan hijab dalam satu hantaran di ruangan Instagram-nya.

Baru menginjak usia 22 tahun pada Februari lalu, dalam hantaran tersebut Alya tampil anggun mengenakan persalinan kurung moden berona biru muda. Wajahnya dirias cantik oleh jurusolek, Cuki Ajis dan rambutnya pula didandan rapi oleh hair stylist, Hamidi Jamili.

Alya yang merupakan anak bongsu kepada bekas pelakon terkenal dan pendakwah, Allahyarham Azmil Mustafa menceburkan diri dalam dunia glamor sebagai peragawati berhijab sebelum terjun ke dunia lakonan.

Cucu Kala Dewata, Anak Bongsu Azmil Mustapha. Darah Seni Mengalir Dalam Diri Alya Iman

Menceburi dunia lakonan sejak berusia 18 tahun, itu bukanlah perkara yang mengejutkan lantaran kedua-dua Allahyarham datuk dan bapanya merupakan orang seni.

Datuknya yang popular dikenali sebagai Kala Dewata atau nama sebenar, Profesor Dato’ Dr. Mustapha Kamil bin Mohd Yassin merupakan seorang penulis novel, penulis skrip dan pensyarah bidang drama dan penulisan kreatif di Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya.

Antara drama televisyen terkenal hasil penulisan beliau adalah Atap Genting, Atap Rembia yang popular sekitar tahun 70an.

IKLAN

Azmil Mustapha pula seperti yang kebanyakan kita ketahui merupakan pelakon popular sekitar tahun 1980an dan 90an menerusi watak-watak ikonik seperti Ali dalam filem Ali Setan dan Taufik dalam filem Suara Kekasih.

Cucu Kala Dewata, Anak Bongsu Azmil Mustapha. Darah Seni Mengalir Dalam Diri Alya Iman

BACA JUGA: Menghampiri Usia 5 Dekad, Bintang Utama Mis Tres Hermanas Kekal Anggun & Awet Muda

Walaupun baru menceburi dunia seni, Alya sendiri sudah membintangi pelbagai drama antaranya Senafas Rindu, Lelaki Kelas Sebelah, Bukan Kahwin Paksa dan Ku Punya Hati. Filem lakonan pertamanya pula adalah 7 Minggu Sebelum Kahwin yang disiarkan di saluran Astro First.

Sesudah kehilangan kedua orang tuanya, Alya dilihat cukup kuat. Kelmarin misalnya, Alya menyantuni golongan kurang berkemampuan dengan memasak untuk mereka dan turut meraikan mereka di kedai restoran makanan segera yang terkenal.

IKLAN

Video tersebut yang dimuat naik di ruangan Insta Story memperlihatkan Alya beramah mesra dengan kanak-kanak dan juga individu dewasa yang hadir untuk mendapatkan bantuan makanan. Dalam video tersebut Alya meninggalkan coretan berbunyi, “This one if for you, mom and dad.”

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

IKLAN

 

 

 

 

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI