Samsung, Huawei dan Neffos, korang semua memang pakat  nak lancarkan model telefon pintar baru semalam eh?

Bertempat di tiga buah lokasi berlainan di Lembah Klang semalam, telah berlangsungnya pelancaran rasmi untuk empat buah model telefon pintar. Ia sememangnya dinanti-nantikan oleh mereka yang ingin membeli telefon baru. Iyalah, kalau beli pada minggu ini pasti akan ada hadiah dan tambahan lain pada telefon yang akan mereka terima.

Namun, satu persoalan yang berlegar di fikiran kami, kenapa semuanya semalam?

3 Jenama Telefon Pintar Lancarkan Model Baru Pada Hari Sama, Tapi Kenapa?

Hhm, tiada penjelasan jelas sebenarnya mengapa tarikh 15 hari bulan dipilih. Namun, kami percaya ia ada kena mengena dengan acara Mobile World Congress (MWC) yang telah berlangsung pada 26 Februari lepas.

Bertempat di Barcelona Sepanyol, acara yang berlangsung selama empat hari berturut-turut itu ditujukan khas untuk jenama manufacturer, pembekal, carrier, pemasaran dan jurutera telefon pintar untuk berkampung dan memperkenalkan produk terbaru masing-masing.

Daripada 3 jenama tersebut, Samsung dan Huawei terlibat sama di MWC 2018. Namun, itu tak bermakna Neffos ingin ketinggalan di belakang. Mungkin sebab itulah mereka memilih tarikh semalam.

Samsung S9 & S9+

Lebih seribu peminat berkumpul untuk pelancaran Galaxy S9 dan S9+. Mungkin juga sebahagian besar daripada mereka berada di situ untuk berjumpa dengan pelakon dari Korea Selatan, Park Bo-Gum. Eh!

IKLAN

3 Jenama Telefon Pintar Lancarkan Model Baru Pada Hari Sama, Tapi Kenapa?

3 Jenama Telefon Pintar Lancarkan Model Baru Pada Hari Sama, Tapi Kenapa?

Artikel Berkaitan: Ibarat Konsert K-Pop Di Pavilion, Beribu Fans Bertemu Park Bo-Gum

Dengan adanya teknologi terbaru seperti AR Emoji yang membolehkan korang mencipta emoji dan GIF dengan mengambil selfie, fungsi Slow-mo pada kamera dan speaker AKG yang boleh disambungkan kepada Adobe Atmos audio feature, S9 dan S9+ memang nampak menggiurkan!

Namun bagi kami, yang paling penting adalah skrinnya. Saiz skrin 5.8in QHD + Infinity Display ini sama seperti skrin S8. S9+ pula sebesar 6.2in dalam bentuk Super AMOLED melengkung.

IKLAN

Galaxy S9: 64GB (RM3,229)

Galaxy S9+: 64GB (RM3,799), 128GB (RM3,999) dan 256GB (RM4,399)

 

3 Jenama Telefon Pintar Lancarkan Model Baru Pada Hari Sama, Tapi Kenapa?

Neffos N1

Buat pertama kalinya, Neffos perkenalkan teknologi dual-camera seperti yang popular di kalangan jenama telefon pintar lain seperti Samsung. N1 lebih awal diperkenalkan, iaitu pada Internationale Funkausstellung Berlin (IFA) di Jerman September tahun lalu. Dan ia dilihat seakan sama dengan Huawei P10 dan P10+

IKLAN

Bahagian belakang diperkemaskan dengan kamera 12MP manakala kamera selfie 8MP-nya juga tak kurang hebatnya. Malaysia adalah pasaran antarabangsa pertama yang menjadi pilihan TP-Link dari China untuk melancarkan N1 dan ia boleh didapati pada harga RM1,099.

 

3 Jenama Telefon Pintar Lancarkan Model Baru Pada Hari Sama, Tapi Kenapa?

Huawei Nova 2 Lite

Sebagai pilihan yang lebih murah kepada model telefon Huawei Nova 2i, mereka semalam melancarkan versi ‘mampu milik’ Huawei Nova 2 Lite. Seperti mana model telefon Huawei sebelum ini, model ini juga fokus kepada kebolehan ia mengambil gambar.

Kamera belakangan mempunyai 13MP sensor utama bersama 2MP sensor kedua bagi membolehkan korang mengambil gambar dengan efek bokeh. Kamera hadapannya juga mempunyai 8MP seperti Neffos N1 tetapi dengan teknologi f/2.0. Oklah dengan harga RM799 untuk storage 32GM, tapi ada yang berkata Huawei Nova 2 lebih berbaloi untuk dibeli walaupun perlu menambah bajet sedikit.

Apa pendapat korang, telefon daripada ketiga-tiga jenama ini memang tempting! Mana satu yang paling berbaloi?

 

3 Jenama Telefon Pintar Lancarkan Model Baru Pada Hari Sama, Tapi Kenapa?
SO, WHICH ONE?