Akhirnya Pengguna WhatsApp Boleh Tolak Atau Terima Masuk Invite Grup, Ini Caranya

126

Pernah tak korang rilek-rilek tiba-tiba tertera di WhatsApp nombor korang dah dimasukkan ke dalam grup. Bila belek-belek, ada ahli grup tu kita kenal pun tidak. Kalau kenal jumlahnya lebih sedikit dari yang tak kenal.

Salah satu cara menghindarinya ialah kita EXIT GROUP kan.

Tapi terkini, WhatsApp telah memperbaharui aplikasinya di mana hanya orang-orang yang korang rapat dan dipercayai sahaja yang boleh invite korang tentang grup nie, bukan dari mana-mana individu. Mulai April lagi, WhatsApp sudah mencubanya dan terkini ia secara rasmi digunakan.

Dengan pengemaskinian aplikasi ini, korang bebas menerima atau menolak undangan masuk ke grup yang ditubuh.

Begini caranya :-

Perkara pertama, update dulu korang punya aplikasi Whatsapp. Bukan apa, sesetengahnya tak boleh buka.

Langkah pertama dari menerima atau menolak orang invite kita dalam grup ini ialah pergi ke SETTINGS. Pada halaman pengaturan, pilih menu ACCOUNTS dan kemudian pilih PRIVACY dan klik GRUPS.

Beberapa saat kemudian, akan muncul perkataan “Everyone”, “My Contacks” dan “My Contact Except”.

So sila pilih “My Contact Except” tu dan pilih nama-nama sesiapa yang korang percayai dan suka untuk invite korang dalam grup yang bakal dipilih itu. Jadi mana-mana nama yang tiba-tiba masukkan nombor korang dah tak ada keizinan lagi selepas ini. Senangkan.

Selepas selesai memilih nama kawan-kawan yang dirasakan sesuai, klik tanda setuju. Senangkan. Tak adalah pening kepala bila tiba-tiba nama masuk dalam grup tak kenal pun.