Siapa yang tak kenal dengan festival Songkran di Thailand?

Jika di Malaysia, kita teruja untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baru Cina, Deepavali dan perayaan Natal sepanjang tahun. Di Thailand pula, masyarakat sana serta pelancong asing tak sabar untuk menantikan festival air terbesar di dunia iaitu Songkran.

Songkran menandakan mulanya tahun baru dalam kalendar masyarakat Thai. Ia selalunya disambut pada dari 13 hingga 15 April kerana itulah waktu paling panas di sana.

Setiap tahun, penganjur akan melakukan sesuatu yang lebih rare dan berskala besar agar semua orang puas menyambutnya. Tak hairanlah ramai memasukkan Songkran ke dalam bucket list mereka.

Tapi korang tahu tak, festival Songkran ini bukan saja disambut di Bangkok. Ia juga meriah di bandar lain seperti Krabi, Phuket, Chiang Mai dan Pattaya.

Apa yang menarik sangat di sana? Jom kita lihat.

 

BANGKOK

Silom Road: Sepanjang 5 kilometer, beribu orang akan membawa pistol air dan gigih mencari mangsa seterusnya. Antara highlight di sini adalah ‘pesta air’ oleh trak bomba menggunakan hos air.

Khao San Road: Di Silom, mungkin korang masih boleh selamatkan diri daripada basah dengan berdiri di pejalan kaki. Namun di Khoa San, memang tiada siapa yang akan dibiarkan kering!

 

CHIANG MAI

Songkran sebenarnya juga disambut dari sudut agama oleh masyarakat Thai. Upacara agama paling meriah adalah di Chiang Mai. Pada hari pertama Songkran, gambar Buddha dan kereta berhias akan berarak dari jambatan Narawat dan berakhir di Wat Prasingh.

Hari kedua pula, mereka akan berkumpul di sungai Mae Ping untuk mengutip pasir bagi acara keagamaan.

Selasai dua hari itu, acara ‘main air’ akan berlangsung di old town di mana, beberapa buah pentas akan didirikan untuk sekumpulan penari.

Di setiap pentas, mereka akan bermain air dan buih sabun sehingga ada yang menggelarnya ‘Foam Party’.

 

IKLAN

PATTAYA

Songkran di Pattaya disambut lama sedikit berbanding Bangkok dan Chiang Mai; iaitu pada 13 hingga 19 April. Ia kemudian diikuti dengan acara ‘Wan Lai’ yang bermaksud ‘hari seterusnya’.

Apa yang membuatkan Songkran menarik di Pattaya adalah adat orang lelaki yang mengangkat wanita ke dalam laut untuk ‘sucikan diri’. Di sana juga diadakan Muay Talay (permainan sukaneka di atas air) dan ratu cantik ‘Miss Songkran’.

 

=======================

 

Songkran ini dengarnya macam ‘liar’ dan menyeronokkan, betul? Namun jangan tak tahu, terdapat beberapa do’s and don’ts yang wajib korang ikuti. Kalau tak ikut, susahlah semasa berada di sana.

  1. Jangan jiruskan air sejuk berisi ais atau air sesejuk ais kepada orang lain.
  2. Walaupun Songkran ialah acara basahkan diri, jangan keluar ke tengah jalan dengan pakaian bikini! Cukup sekadar menyarung baju T atau baju tanpa lengan. Elakkan baju berwarna putih.
  3. Simpan pasport, dompet dan telefon bimbit di dalam beg kalis air dan letakkan di hadapan badan.
  4. Naiki kenderaan awam kerana mustahil korang boleh memandu di jalan raya pada waktu ini.
  5. Beli kad sim Thai agar mudah untuk google acara Songkran yang ada di bandar masing-masing.
  6. Jangan basahkan golongan sami dan kanak-kanak.
  7. Jangan jiruskan air kepada penunggang motorsikal.
This is a no-no..

 

Bagi yang merancang untuk menyambut Songkran April ini, apa kata korang book je pakej murah bermula sekarang.

Pakej AirAsiaGo.com bernama ‘Songkran Early Bird’ ini amatlah berbaloi jika ingin ke sana untuk 3 hari dua malam.

IKLAN

Tawarannya serendah RM332 untuk tiket penerbangan dan penginapan 2 malam sama ada di Bangkok, Krabi, Phuket, Chiang Mai dan beberapa lokasi lain.

Dah buat booking ke Thailand? Jangan lupa untuk masukkan booking details di aagobigloyalty.com untuk redeem 2x BIG Points daripada AirAsiaGo sebelum 20 Februari. Bagi pengguna apps AirAsiaGo.com, masukkan kod promosi  [songkran10] untuk korang nikmati diskaun tambahan 10% untuk tempahan hotel.

Tawaran ‘Songkran Early Bird’ ini bermula dari 22 Januari sehingga 4 Februari untuk percutian dari 25 Februari ke 30 April. Log masuk https://goo.gl/D72z8c untuk menempah.

 

Peraduan Special REMAJA X AirAsiaGo

Sebab kami sayang korang, jadi REMAJA ingin tawarkan baucar penginapan RM300 setiap seorang untuk 16 pemenang bertuah hotel bersama AirAsiaGo di Thailand sempena festival Songkran tahun ini.

Jawab soalan di bawah dan hantarkan jawapan beserta butiran peribadi secara DM ke instagram @majalahremaja.

Soalan 1

Apakah 2 jalan raya popular di Bangkok semasa festival Songkran?

Soalan 2

IKLAN

Nyatakan TIGA jenis peraturan yang perlu dipatuhi sepanjang festival Songkran.

Slogan

Saya nak ke _______________ (nama bandar) di Thailand untuk menyambut festival Songkran pada tahun ini kerana…

(Tidak melebihi 20 patah perkataan)

 

=======================

 

Jangan lupa untuk hantarkan sekali butiran diri:

Nama penuh:

Nama panggilan:

Alamat:

Nombor Kad Pengenalan:

Nombor Telefon (HP):

Akaun Instagram:

Akaun Facebook:

Peraduan bermula dari 26 Januari sehingga 2 Februari 2018. Semua butiran peribadi adalah untuk simpanan pihak Majalah Remaja dan tidak akan diguna pakai bagi tujuan asing.