Sebut soal rokok, orang lelaki tak kisah tentang harganya. Ketagihan pada candu ini membuatkan mereka cuma bising seketika bila kerajaan menaikkkan harganya. Tak dapat rokok mahal, rokok seludup yang dijual bawah RM5 menjadi taruhan asal puas.

Tinjauan di pasaran mendapati, jenama Pall Mall dijual pada hargaRM15.00 sekotak untuk 20 batang. Jenama lain lebih tinggi, sekurangnya RM17 sekotak.

Kalau sehari membelanjakan, RM15.00, jika kali dalam sebulan, bersamaan RM450. Mungkin masih murah bagi perokok tegar. Hisap lagi tanpa henti untuk 10 tahun berturut sehinggalah disahkan mengidap Penyakit Sekatan Pulmonari Kronik (COPD). Bila disahkan mengidap COPD yang merupakan pembunuh ketiga tertinggi di negara ini,  bersedialah keluarkan RM20,000 setahun untuk biaya perubatan termasuk ubat-ubatan, rawatan, kos hospital, pengangkutan, oksigen dan lain-lain lagi.

Paling mudah kiraannya, bersamaan RM1666 sebulan selama hidup. Banyakkan tapi mungkin tak gentarkan perokok tegar lagi. Kalau bekerja, pengidapnya mungkin mampu membayar sebanyak itu.

Lagi pun mereka sendiri tidak kisah membakar RM450 sebulan. Tetapi kalau sudah sampai mengheret tong oksigen yang melekat 24 jam sehari di mulut, nak susahkan siapa dalam hal ini?. Mujur kalau isteri masih sayang, anak masih simpati, tetapi kalau memegang konsep abang sayang, abang melayang, mungkin kena fikir-fikir sendiri.

20 batang Sehari @ RM450 Sebulan, Bersedia Keluarkan RM20,000 Setahun Untuk Biaya Kos Rawatan COPD
COPD mengakibatkan paru-paru mengalami penyempitan

Untuk makluman, hari ini, 15 November 2017 seluruh dunia menyambut Hari Penyakit Sekatan Pulmonari  Kronik (COPD).  Kira-kira 383 juta penduduk  dunia disahkan mengidap COPD dengan 3 juta kematian setiap tahun. Mungkin fakta ini belum menggentarkan lagi kerana alasannya belum jatuh sakit.

Apa yang dimaksudkan dengan COPD? Ia merupakan penyakit paru-paru progresif  yang membuat seseorang itu semakin sukar untuk bernafas. COPD biasanya disebabkan pendedahan jangka panjang kepada perengsa paru-paru yang merosakkan paru-paru dan saluran pernafasan.

Dalam bahasa mudah, asap rokok membakar paru-paru perokok yang lama kelamaan mengakibatkan paru-paru gagal mengeluarkan udara kembali. Penderitanya akan merasai suasana begini. Cuba kita tarik nafas dalam-dalam, hentikan seketika tanpa membuangnya. Kemudian tarik kembali nafas tanpa membuang yang lama. Kita pasti akan merasai kesukaran untuk bernafas dan itulah yang dialami oleh mereka yang mengidap COPD ini. Seksa bukan?

20 batang Sehari @ RM450 Sebulan, Bersedia Keluarkan RM20,000 Setahun Untuk Biaya Kos Rawatan COPD
20 batang sehari selama 10 tahun, perokok berisiko mengidap COPD – Dato Dr Zainudin

Dalam satu sidang akbbar sempena sambutan Hari COPD sedunia, Pakar Perunding  Perubatan Umum Dan Pernafasan, Dato’ Dr Zainudin bin Md Zin dari Hospital Pakar KPJ Damansara merangkap  Presiden Persatuan Yayasan Paru-Paru Malaysia berkata, golongan remaja yang aktif menghisap rokok setakat ini belum didignose mengidap penyakit ini.

IKLAN

“Biasanya perokok tegar yang menghisap tanpa henti selama 10 tahun jauh berisiko. Jadi kalau remaja mula menghisap rokok pada usia 15 tahun tanpa henti selama 10 tahun denngan jumlah bilangan 20 batang sehari, pada usianya 25 tahun dia berisiko mengidap COPD.

 

“Selain rokok, persekitaran luar seperti penggunaan dapur kayu, isteri yang suaminya merokok, anak-anak yang turut terdedah lebih mudah dijangkiti. Tetapi keutamaannya adalah penghisap rokok itu sendiri,” katanya yang turut mempertontonkan video paru-paru yang hancur akibat COPD.

 

 

Bagi pengidap COPD kronik mereka akan sentiasa memerlukan mesin oksigen. Hendak membuat tiga langkah ke tandas pun sudah tercungap-cungap. Belum lagi dikira hendak keluar rumah. Pendek kata pengidapnya akan kehilangan melihat nikmat dunia kerana perlu berada di rumah sentiasa selain perlu berulang alik menjalani rawatan hospital.

Isteri  dan anak-anak juga berisiko

Jika anda perokok tegar, risiko anda dijangkiti COPD sangat cerah. Tapi anda juga merisikokan anak isteri kerana mereka yang terdedah kepada asap dalam satu tempoh jangka panjang juga boleh terkena COPD. Kesiankan.

20 batang Sehari @ RM450 Sebulan, Bersedia Keluarkan RM20,000 Setahun Untuk Biaya Kos Rawatan COPD
Berhenti merokok mulai sekarang bagi mengelak terkena COPD

 

Menurut Prof Madya Dr Pang Yong Kek yang juga Pakar Perunding Pernafasan Pusat Perubatan Universiti Malaya, cara terbaik untuk mengecah COPD adalah dengan mengelakkan merokok berhenti merokok.

“Penyakit ini memang teruk jika dijangkiti. Ia menyebabkan kematian secara perlahan-lahan. Jika jantung menjadi pembunuh nombor satu di Malaysia dan strok di tempat kedua, dari tahun 2015, COPD menjadi pembunuh nombor empat di negara, kini sudah melonjak ke tangga ke tiga kerana tiada penurunan dicatatkan sebaliknya terus menaik,” katanya yang juga Presiden  Persatuan Toraksik Malaysia.

 

Dalam pada itu, Prof Madya Dr Pang berkata, jika seseorang sudah dijangkiti  menghidap COPD terdapat cara-cara pihak perubatan boleh membantu  melegakan gejala-gejala penuakit, menambah baik kualiti hidup pesakit dan mengurangkan risiko kematian.

20 batang Sehari @ RM450 Sebulan, Bersedia Keluarkan RM20,000 Setahun Untuk Biaya Kos Rawatan COPD
Prof Madya Dr Pang, Ramil Burden & Dato Dr Zainudin dalam satu sidang akhbar mengenai COPD

Sempena sambutan Hari COPD Sedunia, syarikat farmaseutikal dan penjagaan kesihatan  berasaskan  penyelidikan terkenal di dunia, GlaxoSmithKline yang diwakili oleh Naib Presiden dan Pengurus Besarnya, Ramil Burden menjelaskan, selama lebih 40 tahun GSK telah melabur dalam penyelidikan pernafasan, mencipta dan memperbaiki ubat-ubatan yang membawa tranformasi mengenai rawatan penyakit pernafasan seperti COPD.

IKLAN

“Kami dapati penyakit COPD mempunyai cabaran dan keperluan yang unik,”katanya dalam sidang akhbar tersebut.

Tonton Video pengalaman pesakit COPD yang merokok sejak usia muda

 

 

IKLAN

 

 

 

 

 

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI