Dah rasa bosan duduk rumah? Walaupun ada yang bekerja dari rumah, tidak dinafikan korang masih terasa bosan kerana perlu ‘terperap’ 24 jam di dalam rumah. Mana taknya, kalau hari biasa mesti ada je tempat korang nak pergi melepak kan?

Jadi kami nak cadangkan beberapa filem Korea yang menarik untuk korang tonton di Netflix. Setidak-tidaknya lepas habis buat kerja bolehlah layan movie kan?

Berikut merupakan 15 filem Korea yang korang boleh cari di Netflix.

1. Illang: The Wolf Brigade

Filem aksi fiksyen sains Korea Selatan yang diarahkan oleh Kim Jee-woon. Ditetapkan pada tahun 2029 di mana Korea Selatan dan Korea Utara bersedia untuk menjadi kerajaan bersatu selepas bertahun membuat persiapan, polis Korea Selatan melancarkan unit khas, yang dikenali sebagai “Illang” (The Brigade Wolf), untuk menghentikan kumpulan pengganas anti-penyatuan semula yang dipanggil “The Sect”.

2. The Reservoir Game

Menceritakan tentang wartawan penyiasat yang mendedahkan di mana terdapat dana yang dimiliki oleh bekas presiden Korea Selatan, Lee Myung-bak. Filem ini diterbitkan pada 2017 dan diarahkan oleh Choi Jing Sung.

3. High Society

Dibintangi oleh Park Hae Ill dan Soo Ae, filem ini mengisahkan tentang pasangan suami isteri yang berada di tangga tertinggi sosial. Si suami adalah seorang profesor di Seoul National University yang menggerakkan Perhimpunan Nasional, dan manakala si isterinya adalah timbalan pengarah dan kurator di galeri seni besar.

4. Steel Rain

Seorang bekas ejen dari perisikan Korea Utara (Jung Woo-sung) dan seorang anggota senior perkhidmatan keselamatan Korea Selatan (Kwak Do-won) menjalankan misi rahsia untuk mengelakkan berlakunya perang nuklear di Semenanjung Korea.

IKLAN

5. Revenger

Di masa akan datang, seorang lelaki sengaja menghantar dirinya ke sebuah pulau penjara yang menempatkan penjenayah yang paling berbahaya untuk membalas dendam ke atas kematian keluarganya.

6. Svaha: The Sixth Finger

Pastor (Lee Jung-jae) telah menyusup masuk ke dalam kumpulan kultus keagamaan yang mencurigakan dimana salah seorag anggotanya menjadi suspek utama penyiasatan pembunuhan.

7. The Drug King

Ditubuhkan di Busan, Korea Selatan pada tahun 1970-an, Lee Doo-sam membina sebuah empayar sebagai penyeludup dadah bawah tanah di Busan, manakala pendakwa raya Kim In-goo cuba untuk membunuhnya.

8. Psychokinesis

Seorang lelaki (Ryu Seung-ryong) secara tidak sengaja memperoleh kuasa-kuasa hebat dan menggunakannya untuk membantu anak perempuannya dan yang lain, tetapi mengalami masalah dalam proses itu.

IKLAN

9. The Chase

Seorang pemilik tanah yang mengendalikan kompleks apartmen telah bekerjasama dengan seorang bekas detektif yang telah bersara untuk mengejar suspek sebuah kes yang telah 30 tahun tidak dapat diselesaikan.

10. Jo Pil-ho: The Dawning Rage

Terpaksa melarikan diri dari ejen hal ehwal dalaman, seorang polis yang korup terpaksa bekerjasama dengan seorang remaja untuk membongkar konspirasi di sebalik letupan gudang polis.

11. Lucid Dream

Dengan bantuan seorang detektif dan rakan psikiater, seorang wartawan penyiasat menggunakan teknik bermimpi yang jelas untuk mengesan tempat anak lelaki yang diculik tiga tahun lalu. Dibintangi Go Soo, Sol Kyung-gu, dan Kang Hye-jung.

IKLAN

12. Okja

Seorang gadis muda yang bernama Mija sanggup melakukan apa sahaja untuk menghalang sebuah syarikat yang berkuasa daripada menculik sahabatnya – seekor binatang besar bernama Okja. Dibintangi pelakon seperti Ahn Seo-hyun, Tilda Swinton, Paul Dano dan ramai lagi, serta diarahkan oleh pengarah filem Parasite, Bong Joon-Ho.

13. The Bros

Filem komedi The Bros berkisarkan tentang perjalanan ke kampung halaman untuk pengembumian ayah mereka, dua saudara lelaki terlanggar wanita misteri dengan kereta, membawa mereka ke acara yang akan mendedahkan rahsia keluarga.

14. 26 Years

Ia adalah kisah fiksyen lima orang biasa (penembak sukan, gangster, anggota polis, ahli perniagaan, dan ketua firma keselamatan swasta) yang bersama-sama memburu dan membunuh orang yang bertanggungjawab terhadap pembunuhan orang awam yang tidak bersalah di Gwangju pada Mei 1980.

15. Tune In For Love

Pada tahun 1997 ketika krisis IMF, dua orang bertemu dan jatuh cinta sambil bertukar cerita dalam program radio. Filem romantik Korea Selatan ini diarahkan oleh Jung Ji-Woo.

Okay rasanya semua senarai filem ni korang sempat layan dalam sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan yang sedang dikuatkuasakan. Nantikan kami update filem-filem menarik yang lain okay?