Salah satu perasaan paling cuak adalah apabila telefon bimbit kesayangan kita jatuh atau masuk air! Aduh, apa yang kena buat ni? Nak hantar ke kedai, memang melayang lah duit untuk kos pembaikan tu. Macam mana cara mudah nak jimat untuk hidupkan semula telefon bimbit korang tu?

11 Trik Jika Smartphone Masuk Air? Paling Penting Jangan Guna Hair Dryer

Tak apa jangan risau guna cara ini!

1. Keluarkan handphone secepat mungkin 

Pertama sekali, tenang dan jangan panik. Ambil semula handphone tersebut, cepat-cepat la bertindak.

2. Matikan handphone

Selepas itu, matikan handphone tersebut, jangan on semula kerana berkemungkinan akan ada lintar pintas.

3. Cabut bateri telefon

11 Trik Jika Smartphone Masuk Air? Paling Penting Jangan Guna Hair Dryer

Perkara utama yang perlu dilakukan dengan segera  adalah dengan mencabut bateri telefon bagi pengguna Android untuk membantu mengurangkan risiko kerosakan litar dalaman.

4. Keluarkan SIM kad

IKLAN

Lap SIM kad anda sehingga kering dan biarkan.

5. Cabut apa-apa peranti luaran seperti kad SD

Selain bateri, anda juga perlu menanggalkan sebarang casing phone atau komponen luaran handphone bagi membolehkan ia kering dengan lebih cepat.

6. Letakkan ke dalam vacuum bag

Cara ini dapat mengeringkan komponen dalaman handphone. Letakkan ke dalam vacuum bag dan sedut, untuk memberi kesan vacuum. Ia akan menghilangkan kelembapan yang ada.

7. Timbunkan ke dalam beras

IKLAN

11 Trik Jika Smartphone Masuk Air? Paling Penting Jangan Guna Hair Dryer

Cara ini bukan mitos kerana ia benar-benar membantu. Timbunkan handphone ke dalam beras supaya ia dapat menyerap kelembapan dan air yang bertakung pada handphone akan diserap oleh beras tersebut.

Sebelum letak handphone, pastikan bateri dan dicabut. Timbunkan sekali bateri ke dalam beras. Cara ini mengambil masa antara 24 jam hingga 72 jam dan kemudian cuba untuk hidupkannya semula.

8. Guna silica gel

Silica gel selalunya terdapat dalam ubat untuk mengekalkan kekeringan. Tapi ia sukar untuk didapati. Sekiranya ada, anda boleh masukkan handphone ke dalam bekas yang mempunyai silica gel ini dan biarkan semalaman.

9. Jangan guna hair dryer

IKLAN

11 Trik Jika Smartphone Masuk Air? Paling Penting Jangan Guna Hair Dryer

Jangan sesekali menggunakan hair dryer untuk mengeringkan handphone walaupun dalam mode paling slow. Ia hanya merosakkan lagi handphone anda kerana udara panas daripada alat tersebut tidak sesuai untuk mengeringkan barangan elektronik yang lain.

10. Biarkan handphone selama 24 jam

Pastikan ia telah kering dengan sempurna. Check semua bahagian handphone dan jika ia sudah dalam keadaan yang baik, pasangkan semula bateri telefon anda.

11. Cas handphone

Kalau handphone tersebut tidak dapat dihidupkan semula, cuba cas semula kerana mungkin bateri sudah habis.

12. Turn it on.. 

Selepas cas handphone, cuba on semula. Jika masih tidak berfungsi, pergilah ke kedai membaiki handphone.

So tak perlu la beli smartphone baru kan, kan dah jimat tu…Setidak-tidaknya kita dah berikhtiar beberapa cara untuk membaik pulih handphone tersebut kan? Jadi selamat mencuba tip-tip yang kami kongsikan ini.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI