Gambar : Pexel.com

Apa goals korang untuk tahun 2021 ni? Goals penulis mesti lah untuk dapat kulit yang sihat dan cantik secara semula jadi. Jadi bila dah dapat kulit sihat dan cantik secara natural korang boleh la ucapkan selamat tinggal pada make up.

Gambar : Pexels.com

Siapa je yang taknak dapat kulit sihat, cantik dan glowing secara natural kan? REMAJA kali ini ibukan nak suruh korang beli produk kecantikan di pasaran sebaliknya ingin membawa korang semua untuk try 10 posisi menarik dalam senaman yoga ini yang mampu untuk membantu mendapatkan kulit cantik dan glowing secara semula jadi!

Tadasana

Posisi juga ini juga dikenali sebagai  Palm Tree Pose atau Mountain Pose. Caranya  berdiri dalam keadaan biasa untuk tumpukan perhatian pada pernafasan yang dalam. Melalui posisi korang akan menyedut oksigen yang dapat membantu badan mengeluarkan toksin dan membantu kulit menjadi lebih glowing.

Halasana

Dipanggil sebagai Plow Pose, ini adalah salah satu asana yang boleh buatkan kulit kamu menjadi glowing secara semula jadi. Pose ini buatkan proses pencernaan badan kamu dipertingkatkan di mana ia boleh bebaskan toksin daripada badan.

Ustrasana

Ala-ala seekor unta, pose ini melibatkan lenturan bahagian belakang badan yang membuka rib cage dan tingkatkan keupayaan paru-paru dalam menyedut lebih banyak oksigen. Selepas lakukan pose ini, kamu akan rasa keseimbangan hormon dan kurang tekanan di mana ia menjadi punca kepada pertumbuhan jerawat.

IKLAN

Trikonasana

Berbentuk seperti segi tiga, pose ini buatkan kulit kamu glowing apabila pergerakan ini membuka paru-paru, dada dan jantung untuk bergerak dan pam secara normal. Melalui pergerakan ini, kamu akan dapati oksigen akan lebih banyak bergerak ke kulit dan membuatkannya sentiasa segar dan anjal.

Matsyasana

Seakan-akan seekor ikan, pose ini dapat meningkatkan fungsi thyroid, pineal, pituitary glands dan menormalkan hormon dalam badan. Bagi kamu yang ada double chin, pasti kamu suka akan pose ini kerana bukan sahaja hilangkan lebihan lemak di dagu tapi ia juga bagus untuk otot wajah.

IKLAN

Bharadvaja

Kunci kepada kulit yang sihat dan glowing adalah kesihatan usus kamu dalam mencerna. Jika kamu sering membuang, jangan risau ia sebenarnya baik untuk badan dan kulit. Pose ini dapat bantu kamu buang segala toksin dan bahan-bahan yang berbahaya daripada organ dalam badan.

Sarvagasana

Pose ini seakan-akan kamu berdiri menggunakan bahu dan pergerakan ini sangat popular serta paling efektif untuk mereka yang inginkan kulit glowing. Selain tingkatkan tekstur dan kualiti kulit, pose ini dapat lancarkan peredaran darah ke seluruh wajah. Buat 3 sehingga 5 kali sehari, pasti kamu terkejut apabila lihat kulit bebas daripada jerawat, kedutan dan kusam.

IKLAN

Utthanasana

Untuk pose ini, kamu hanya perlu melentur badan ke hadapan untuk buatkan darah kamu bergerak ke seluruh wajah. Bukan sahaja tingkatkan bekalan oksigen, malah pose ini bekalkan nutrien yang bantu melawan radikal bebas dan meremajakan kulit.

Bhujangasana

Pose seperti seekor ular kobra, pergerakan ini bantu badan kamu dalam kurangkan ketegangan, tekanan dan rasa letih. Sementara itu, pose ini juga buatkan kulit menjadi lebih remaja apabila oksigen membekalkan nutrien tambahan ke dalam sel kulit.

Pavanamuktasana

Ha, posisi yoga ini sangat sesuai buat korang yang ada masalah angin dalam badan. Ye korang yang suka sedawa dan kentut  tu la! Posisi asana ini membantu pencernaan badan ditingkatkandengan lebaih baik. Dalam pada masa yang sama, pergerakan ini juga melegakan sembelit dan mengurangkan jerawat di wajah.

Hmmm…senang je kan,selain cantikkan kulit ia juga mampu membuatkan badan korang sihat dan slim. Jom start dari hari ni buat yoga,sambil-sambil tengok netflix pun boleh ni!hehe