10 Coret-Coret Finale BIG STAGE 2019, Ramai Tak Happy Lawak Nabil?

2202

 

Tahniah kepada Han Byul yang telah menjuari Big Stage.

 

Seperti acara konsert dan anugerah lain, pasti ada banyak komen yang hadir dari penonton di lokasi dan di rumah.

Korang perasan tak 10 perkara yang berlaku ini, sepanjang malam finale tadi?

 

01

Kembar!

Ramai yang beranggapan bahawa juri Big Stage musim pertama, Faizal Tahir akan dijemput sebagai juri jemputan. Tetapi Misha Omar membuat kejutan pada malam tadi.

Ada suara-suara nakal yang menyamakan stail rambut kak Mitch dengan Han Byul. Hehe, kembar ke?

 

02

Markah Sama

Bukan sekali tetapi dua kali markah sama diberikan oleh dua juri tetap Big Stage 2019 iaitu Datuk Seri Siti Nurhaliza dan Cakra Khan.

Ia berlaku semasa persembahan Neeta (I Want To Dance With Someboday – 82 markah) dan Dinda Permata (Simalakama – 80 markah).

Bincang eh, hehe..

 

03

Single Baru Yang Sedap!

Seriously, lagu-lagu baru yang dinyanyikan oleh finalis Big Stage semalam memang ada kualiti dan tak bosan didengari berulang kali.

Antara yang mendapat pujian ialah lagu Picisan nyanyian Adzrin. Lagu ciptaan Amylea ini juga mendapat pujian daripada juri jemputan Misha Omar, yang mencemburui Adzrin kerana mendapat lagu tersebut.

Selain itu, lagu Ruang Mimpi (Neeta) dan Luka & Bahagia (Han Byul) juga dianggap mempunyai kualiti ‘lagu bagi sang juara’.

 

04

Kemunculan Nabil

Seperti kebiasaan, konsert finale seperti Big Stage 2019 akan diselitkan dengan slot promosi untuk program seterusnya. Minggu depan, Gegar Vaganza (GV) akan membuat kembali dengan musim terbaru pada hari Ahad dan siapa lagi yang muncul semalam untuk melakukan promosi selain pengacara tetapnya, Nabil.

Namun lain pula jadinya semasa berada di atas pentas. Semuanya kelihatan dan kedengaran kelakar di dewan MBSA tetapi penonton di rumah pula tidak berpuas hati dengan ‘lawak tipikal’ yang dibawakan oleh Nabil.

Antara yang ‘terkeluar’ semalam adalah lawak Jihan Muse perlu renovate muka sebelum GV bermula, komen body shaming (uh yes it was!) dan mempermainkan nama juara Big Stage 2019, Han Byul menjadi Han(g) Biol.

Ramai yang berpendapat lawak seperti ini tidak lagi relevan, tambahan pula kita sudah nak memasuki tahun 2020.

05

Insiden Adzrin

Betullah komen juri Cakra Khan.

Insiden suara terlari pitch yang berlaku kepada Adzrin semalam adalah normal bagi penyanyi. Walaupun kak Mitch yang diberikan mandat memberi komen, Cakra meminta izin untuk menyentuh isu tersebut kerana bahagian teknikal adalah salah satu kriteria penjurian.

Penonton di rumah tidak mengecam, malah kasihan apabila insiden itu berlaku. Iyalah, Adzrin merupakan antara peserta underdog yang konsisten sepanjang musim ini dan dilihat mempunyai masa depan cerah.

 

06

Soprano Han Byul

Minggu lalu, ramai tak faham mengapa Han Byul memilih lagu ‘Lose Yourself’ nyanyian Eminem kerana berpendapat ia sukar untuk dibawakan.

Tetapi penyanyi Korea Selatan itu membuktikan dia mampu memberikan persembahan yang meremang apabila ia dimulakan dengan bahagian soprano! Penonton juga membandingkannya dengan beberapa persembahan ber-soprano yang pernah dicuba penyanyi Malaysia di Anugerah Juara Lagu, baru-baru ini.

07

Lagu Haqiem Rusli

Single baru, Luka & Bahagia nyanyian Han Byul memang 100% mempunyai DNA ciptaan Haqiem Rusli. Tak beritahu pun, dah tahu siapa yang menciptanya.

Sedap!

 

08

Jelapang Padi

Props daun-daun ala lalang yang dibawakan oleh Dinda Permata semasa persembahan keduanya dianggap sebagai semak-samun oleh Tok Ti. Apabila persamaan itu dibuat, berdekah penonton di auditorium dan rumah.

Namun, you have to give the girl credit. Dinda mempunyai potensi ke hadapan.

 

09

Mana Santesh

Apabila peserta lain menyertai rakan finalis mereka di atas pentas, kelibat Santesh tak kelihatan. Hhm..

Malah di ruang Insta Story pun, dia tidak memuat naik apa-apa update.

 

10

Markah Tinggi Tok Ti

Menurut Tok Ti, markah tinggi diberikan kepada Han Byul semasa membawakan lagu Lose Yourself kerana variasi yang diberikan oleh penyanyi Korea Selatan. Malam semalam, dia juga keluar daripada forte dan menjiwai lagu itu.

 

ARTIKEL BERKAITAN: Han Byul Buat Kejutan Juarai Big Stage 2019, Neeta Kedua

*

HEY GIRLS WE’RE BACK!