Bekas Presiden MIC Tun Samy Vellu meninggal dunia hari ini.

Perkara itu dikongsikan bekas Menteri Kesihatan Datuk Seri S Subramaniam di dalam Facebooknya sebentar tadi.

Bekas Menteri Kerja Raya, Tun Samy Vellu Meninggal Dunia Di Usia 86 Tahun

“Ia adalah dengan kesedihan yang besar dan hati yang berat yang saya terima berita tragis mengenai kematian Tun Samy Vellu bekas Presiden MIC dan seorang menteri legenda di kabinet Malaysia dari anaknya Datuk Seri S Vell Paari.

“Bagi kebanyakan kita, dia adalah mentor utama. Sumbangannya kepada negara dan masyarakat India akan terukir dalam kenangan kita. Mied, Aimst University, dan Tafe College adalah sumbangan abadinya,” katanya.
  • Fakta Ringkas Tun Samy Vellu

Tun Samy Vellu a/l Sangalimuthu (lahir 8 Mac 1936) adalah seorang ahli politik Malaysia yang bertugas sebagai Menteri Kerja Raya dari Jun 1983 hingga Jun 1989 dan sekali lagi dari Mei 1995 hingga Mac 2008, Menteri Tenaga, Telekomunikasi dan Pos dari Jun 1989 hingga Mei 1995, Menteri Kerja Raya dan Kemudahan Awam dari September 1979 hingga Jun 1983 dan Anggota Parlimen (MP) Sungai Siput dari September 1974 hingga Mac 2008.

IKLAN

Beliau merupakan ahli dan berkhidmat sebagai Presiden Kongres India Malaysia (MIC) ke-7, seorang parti komponen gabungan Barisan Nasional (BN) yang berkuasa, dari Oktober 1979 hingga Disember 2010. Beliau adalah presiden MIC paling lama berkhidmat dengan memegang jawatan selama 31 tahun dan salah seorang menteri Kabinet paling lama berkhidmat dengan berada di Kabinet selama 29 tahun tahun.

Kerjaya politik Samy Vellu bermula pada usia 23, pada tahun 1959, ketika beliau dan Govindaraj bergabung dengan cabang Batu Caves MIC. Selepas lima tahun, beliau dipilih sebagai ahli jawatankuasa MIC Selangor dan ketua parti.

IKLAN

Beliau adalah menteri kedua paling lama berkhidmat di negara ini pada zamannya, setelah Rafidah Aziz. Beliau dilantik sebagai Utusan Khas Infrastruktur Malaysia ke India dan Asia Selatan, dengan pangkat menteri, sejak 1 Januari 2011. Pelantikan itu ditamatkan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang baru pada tahun 2018.

Salam takziah buat keluarga bekas Menteri kita ini.

IKLAN

Sumber : 1, 2

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI