Foto Via Instagram melisaraouf

Ini baru betul ratu cantik secara semulajadi!

Menjadi ratu cantik mungkin memberi sedikit tekanan kerana mereka pastinya kena sentiasa kelihatan cantik untuk tatapan umum. Maka, setiap kemunculan tidak sah sekiranya tidak mengenakan solekan. Walau tidak mampan, asalkan wajah tidak kusam ia sudah memadai.

ARTIKEL BERKAITAN : Dari Seorang Atlet Ke Ratu Cantik, Transformasi Naib Juara Miss Global 2022 Tuai Pujian

Yakin Dan Positif, Peserta Ratu Cantik Cipta Sejarah Bertanding Tanpa Secalit Solekan
Kredit: Kam Murali

Namun begitu, tidak semua peminat yang sentiasa memuji kecantikan ketika bermekap saja, malah ada yang lebih menghargai apabila melihat wajah gadis berwajah polos.

Barulah peminat boleh nilai natural beauty ke tidak kan? Hiks!

Baru-baru ini, finalis Miss England mencipta sejarah apabila menjadi satu-satunya peserta ratu cantik yang bertanding tanpa memakai sebarang solekan. Dengan keyakinan yang dibawanya itu, Melisa Raouf yang berusia 20 tahun dan merupakan pelajar kolej dari selatan London mara ke separuh akhir pertandingan tersebut.

Yakin Dan Positif, Peserta Ratu Cantik Cipta Sejarah Bertanding Tanpa Secalit Solekan
foto via instagram melisaraouf

Pusingan akhir dijangka berlangsung pada Oktober ini dan kemungkinan besar, Raouf dikatakan berpeluang merangkul mahkota kejuaraan Miss England.

IKLAN

“Ia cukup bermakna buat saya kerana ramai gadis daripada pelbagai peringkat usia mengenakan mekap kerana berdepan tekanan dan terpaksa berbuat sedemikian. Jika seseorang itu gembira dengan kulit yang mereka miliki, kenapa perlu menutupi keaslian wajah dengan solekan?

“Setiap kelemahan itulah yang menjadikan siapa kita sebenarnya. Bahkan, itu juga salah satu cara menjadikan setiap individu unik,” katanya dalam satu temu bual dengan sebuah akhbar.

Yakin Dan Positif, Peserta Ratu Cantik Cipta Sejarah Bertanding Tanpa Secalit Solekan
foto via instagram melisaraouf

Menurut Melisa Raouf , pada awalnya, pernah memakai solekan pada usia muda, sebelum memutuskan untuk mengelak tradisi dalam pertandingan itu.

“Saya tidak pernah merasakan diri memenuhi piawaian kecantikan. Baru-baru ini saya menyedari kecantikan itu datangnya daripada kulit saya sendiri dan itulah sebabnya saya memutuskan untuk bersaing tanpa mekap,” jelas beliau lagi.

IKLAN

Raouf sebelum itu menarik perhatian dunia apabila memuat naik gambar swafotonya di Instagram miliknya dengan kapsyen ‘wajah tanpa mekap.’ Beliau juga dengan tegas berkata, ‘menerima ketidaksempurnaan’ tersebut.

Yakin Dan Positif, Peserta Ratu Cantik Cipta Sejarah Bertanding Tanpa Secalit Solekan
foto via instagram melisaraouf

Sementara itu, penganjur bagi pertandingan Miss England yang dikenali sebagai Angie Beasley berkata , mereka telah memperkenalkan pusingan Model Top Bare Face pada tahun 2019 kerana kebanyakan peserta menghantar gambar yang disunting dan solekan yang tebal.

“Ini kali pertama saya melihat seorang peserta tanpa solekan bersaing di peringkat separuh akhir dan dia bersemangat untuk bertanding dengan semua peserta lain. Saya ucapkan selamat maju jaya kepadanya,” ujar Beasley.

IKLAN

Cukup yakin dan positif ye peserta bernama Melisa Raouf ini. Good luck girls!

BACA : Jelita Tapi Jadi Keldai Dadah, Naib Juara Pertandingan Ratu Cantik Ditahan Di Apartmen Mewah

Sumber: CNN News

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Show emotes
IKLAN