Nampaknya cerita mengenai lelaki yang menjadi buruan polis banyak negara, usahawan Low Taek Jho tidak pernah habis selagi dirinya tidak ditangkap.

Terkini, Jho Low yang didakwa menjadi dalang melesapkan berbilion dana 1MDB didakwa membelikan hadiah piano lutsinar buat model Miranda Kerr ketika cuba memikat hati supermodel popular tersebut.

Miranda Kerr yang sebelum ini merupakan pasangan hidup kepada aktor popular Orlando Bloom namun mereka akhirnya berpisah menjadi pencarian hit selepas skandal IMDB didedahkan oleh Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat.

Selepas berpisah dengan Bloom, Miranda dilihat menjadi hubungan rahsia ini dan segalanya bermula pada Valentine 2014 termasuk percutian mewah dengan kapal layar mewah Equanimity (kini dirampas pihak berkuasa Malaysia). Selepas terpalit dengan semua kontroversi ini, Miranda Kerr ini sudah mendirikan rumah tangga dengan pengasas Snap Chat iaitu Evan Spigel.

Wow Untunglah Miranda Kerr, Jho Low Belikan Piano Lutsinar RM4.17 Juta
Miranda kini berkahwin dengan pengasas Snap Chat, Evan Spigel

Wow, untunglahkan tuan punya badan. Difahamkan skandalnya terutama barangan kemas yang bernilai bilion USD yang dihadiahkan oleh Jho Low membuatkan namanya tercemar kerana skandal ini masih dibongkar pihak berkuasa Amerika Syarikat.

Memetik Malaysia Kini, pada 2014, Low memesan sebuah piano untuk Kerr dari syarikat pembuat yang berpengkalan di Belanda, Crystal Music Company, menurut laporan New York Times (NYT).

Malah dalam pendedahan berita ini turut menyenarai panjangkan barangan mewah yang dihadiahkan Low kepada model berkenaan.

Wow Untunglah Miranda Kerr, Jho Low Belikan Piano Lutsinar RM4.17 Juta
Piano lutsinar ini berharga RM4.17 juta yang dirampas oleh DOJ kerana dikatakan wang pembeliannya dari wang skandal IMDB
Wow Untunglah Miranda Kerr, Jho Low Belikan Piano Lutsinar RM4.17 Juta
Skandal antara pasangan ni terjalin ketika Jho Low menghadiahkan barangan kemas buat Miranda Kerr sempena Valentine 2014

Pengasas syarikat pembuat piano berkenaan, Peter Tol enggan membincangkan harga piano untuk Kerr itu tetapi berkata piano yang ditempah berharga di antara AS$ 170,000 (RM709,000) dan AS$ 1 juta (RM4.17 juta), kata laporan itu.

Kerr pernah dilihat bermain di piano di dalam video berjudul: “Miranda Kerr – At Home Secrets with Vogue Living“.

IKLAN

Kerr sedia pulangkan piano

Laporan NYT seterusnya menyebut apabila Tol menghantar piano tersebut, pihaknya “terkejut” kerana ia akan diletakkan di atas geladak di bahagian luar kerana tidak muat untuk melalui pintu.

“Saya sangat kecewa… Saya nasihatkan mereka untuk menutup kawasan itu,” kata Tol, petik NYT.

Ker akhirnya menutup kawasan itu dan atas sebab itu jugalah kini kerajaan Amerika Syarikat (AS) menghadapi masalah untuk membawa keluar piano itu yang dipercayai dibeli Jho Low menggunakan dana yang diselewengkan daripada 1MDB.

Peguam kepada model itu telah mengatakan Kerr sedia untuk memulangkan piano tersebut.

IKLAN

Bagaimanapun, Jabatan Keadilan (DOJ) AS perlu merobohkan tembok di rumah Kerr untuk membuka ruang tertutup supaya dapat mengeluarkan piano tersebut dari rumah itu.

Sebelum ini, DOJ telah merampas aset-aset yang didakwa diperolehi menggunakan dana 1MDB yang dilesapkan.

“Tembok-tembok baru ini menjadi masalah bagi kerajaan, yang percaya ia perlu melakukan perobohan untuk mendapatkan piano itu, menurut dua orang yang tahu selok-belok penyiasatan tetapi tidak dibenarkan bercakap secara terbuka.

“Kemudian sebuah rumah yang sangat mahal perlu diperbaiki,” kata laporan itu.

Wow Untunglah Miranda Kerr, Jho Low Belikan Piano Lutsinar RM4.17 Juta
Skandal dengan Jho Low membuatkan Miranda dilimpahi kemewahan dibelikan barangan kemas lebih dari US$ 45 juta
Wow Untunglah Miranda Kerr, Jho Low Belikan Piano Lutsinar RM4.17 Juta
Kisah supermodel ini kerap mendapat liputan media dan namanya mula menjadi percarian selepas skandal IMDB didedahkan media antarabangsa

Loket berlian 8.88 karat bernilai AS$4.8 juta

IKLAN

Laporan itu berkata buat masa ini, piano tersebut tetap diletakkan di bawah jagaan Kerr. Walau bagaimanapun, Kerr telah memulangkan hadiah lain yang diterimanya dari Jho Low kepada pihak berkuasa.

Low turut menghadiahkan seutas rantai berlian, anting-anting, gelang dan cincin bernilai AS$ 1.98 juta semasa dalam percutian romantis di atas kapal persiaran mewah Equanimity pada bulan Julai 2014.

Kapal mewah yang juga dipercayai diperoleh menggunakan dana yang dilesapkan daripada 1MDB, telah dirampas oleh pihak berkuasa Indonesia dan diserahkan ke Malaysia untuk lelongan.

Low turut menghadiahkan Kerr loket berlian 11.72 karat berbentuk jantung dengan ukiran nama model itu, yang bernilai AS$ 1.29 juta dan anting-anting berlian 11 karat bernilai AS$ 1.05 juta.

Hadiah paling mahalnya kepada Kerr adalah pada bulan November 2014 – berupa loket berlian 8.88 karat bernilai AS$ 4.8 juta.

Kerr telah memulangkan barangan kemas itu kepada DOJ.

Sumber :- MALAYSIA KINI

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI