Selalunya apabila kita menghampiri bulan Ramadan, akan muncul figura publik wanita negara yang berhijrah ke arah imej baharu dengan mengenakan hijab.

Ia demi mengambil keberkatan bulan mulia ini untuk lebih mendekatkan diri kepada Allah SWT dan agama Islam itu sendiri.

ARTIKEL BERKAITAN :Koleksi Terbaru Hana Tajima Bukan Hanya Untuk Hijabis

Cumanya, kali ini lain sedikit ceritanya. Bukan selebriti tempatan yang diperkatakan dengan ‘imej baharu’ tetapi ia merupakan pelakon Hollywood popular, Jada Pinkett Smith!

Wow! Imej Berhijab Jada Pinkett Tarik Perhatian Dunia. Adakah..

IKLAN

Ibu kepada Jaden Smith dan Willow Smith itu telah mengejutkan ramai pihak terutamanya di kalangan peminatnya di negara majoriti Islam.

Menerusi muat naik di Instagram rasmi beliau, Jada seperti berada di atas trek balapan dan mengenakan balutan hijab berwarna jingga bersama baju T putih, jaket denim lengan panjang serta sarong bercorak batik!

Wow, orang Malaysia pun ada yang tak memakai batik seperti ini, tapi Jada sendiri memilih batik untuk dipakai sebagai sarong.

IKLAN

Muat naik tersebut berbunyi, “Apabila kamu di (negara) Timur Tengah melihat Will Smith berlari pada waktu pagi, saya pula dalam mood ‘non glamour glory’ dan Jas Davis ingin merakamkan momen ini..”

Nampaknya, spekulasi yang hangat diperkatakan di media sosial seperti Jada telah memeluk agama Islam atau Jada berniat untuk mengubah imejnya tidaklah tepat.

Wow! Imej Berhijab Jada Pinkett Tarik Perhatian Dunia. Adakah..

Jada sekadar ingin menghormati cara pemakaian masyarakat di Timur Tengah.

IKLAN

Wow! Imej Berhijab Jada Pinkett Tarik Perhatian Dunia. Adakah..

Begitupun, warganet tampil memuji imej tersebut dengan berkata bahawa Jada peka dengan sensitiviti masyarakat di sana yang tidak berpakaian menjolok mata biarpun berlaianan kepercayaan agama.

Selain itu, ada juga warganet Indonesia yang mula meletakkan ‘claim’ bahawa fabrik batik berasal dari negara mereka. Haihh..

Apapun, ini bukanlah kali pertama selebriti antarabangsa mengenakan hijab untuk tujuan bergambar.

ARTIKEL BERKAITAN Camila Cabello Berhijab Di Masjid Kerana… Lihat 7 Selebriti Lain Cantik Berhijab – REMAJA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI