Bukan senang kan nak dapat kerja, sekarang? Urgh..

 

Tapi kalau korang sedang belajar di Taylor’s University, mungkin peluang tersebut menjadi lebih cerah. (Disclaimer: Ini bukanlah iklan, ini adalah fakta statistik hehe)

Semuanya gara-gara kejayaan universiti swasta tersebut untuk disenaraikan pada kedudukan ke-19 di dalam carta 2019 QS World University Rankings yang dikeluarkan, baru-baru ini menerusi kategori ‘Top 1 Percent Employer Reputation’ di seluruh dunia.

 

Instagram

 

Selain daripada Taylor’s, Universiti Malaya (UM) turut tersenarai. Namun berbanding dengan UM yang memiliki sejarah hebat selaku universiti pertama yang dibuka di Malaysia (1905), Taylor’s jauh lebih ‘muda’ (dibuka pada tahun 1969, baru mencapai status universiti pada tahun 2010).

Pencapaian pantas inilah yang menjadi faktor ramai terbuka mata, termasuk kami.

IKLAN
Instagram.

 

Hebat dak-dak Taylor’s ini.

Mungkin disebabkan sistem pembelajaran mereka yang kreatif demi menyesuaikan pelajar dengan cara bekerja nanti, para majikan di Malaysia tidak teragak-agak untuk mengambil sebagai pekerja.

 

Contoh projek di luar kelas yang dilakukan pelajar mereka.

 

IKLAN
Instagram

Untuk El-Umar Muhktar dari Taylor’s Business School, dia rasakan universiti ini tidak mengongkong pelajar dalam fakulti masing-masing. “Saya ambil bisnes kerana ia adalah skil yang diperlukan dalam mana-mana bidang. Tapi saya still sempat kejar hobi saya dalam kegiatan teater.

“Di Taylor’s, ada satu performance art club iaitu SPART. Bukan je kami lakukan persembahan teater tetapi juga poetry, tarian, nyanyian dan macam-macam lah.

“Mungkin disebabkan itu, pelajar senang nak kuasai skil lain di luar kelas, which is very important terutamanya ketika interview dengan bakal majikan nanti,” katanya.

 

IKLAN

 

Farah dari Taylor’s School of Medicine pula merasakan pencapaian carta QS itu disebabkan pensyarah yang passionate dalam mengajar bagi memastikan pelajar mereka menjadi doktor bertauliah kelak.

“Saya selalu dengar komen yang mengatakan pelajar Taylor’s ni terdiri daripada anak orang kaya je – which is completely not true. Kami hanya pelajar biasa yang Alhamdulillah, boleh mencapai perkara luar biasa.

 

 

BACA : Still Tak Dapat Kerja? Cuba Lakukan 5 Tip Ini

Sekali lagi, kami ucapkan tahniah kepada Taylor’s University dan universiti Malaysia lain yang berjaya disenaraikan pada kali ini. Please make sure akan ada lebih banyak lagi universiti tersenarai pada kedudukan yang lebih tinggi lagi, alright!

P.S: Kalau nak kerja try contact kitorang eh hehe..