Beberapa hari ini banyak luahan disuarakan oleh orang ramai mengenai definisi tempat awam dan sesak.

Ini kerana timbul pertikaian termasuk pengunjung yang disaman RM1000 ketika mandi manda di pantai, berada di stesen minyak termasuk diberi amaran oleh pihak polis ketika tidak mengenakan pelitup muka ketika berada di dalam kenderaan persendirian.

Hari ini bagi merungkai pertanyaan orang ramai yang menyuarakan keresahan berikutan keliru dengan definisi tempat awam yang sesak, Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, hari ini (Isnin memperincikan mengenai maksud tempat awam dan sesak ini.

Jadi selepas ini, kenalah ikut peraturan kerana kalau tidak wajah kita bernilai RM1000 sehingga PKPP belum berakhir.

IKLAN

Sejak pemakaian pelitup muka diwajibkan di tempat awam bermula 1 Ogos lalu, dengan penguatkuasaan yang membolehkan seseorang itu didenda RM1,000 jika tidak mematuhinya, timbul juga tanda tanya khusus tentang lokasi dan situasi tertentu.

Dalam sidang media berhubung pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) oleh Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, hari ini (Isnin (3 Ogos), sedikit sebanyak persoalan berkenaan diperincikan.

Wajib Pakai Mask Dalam Panggung Wayang, Ini 11 Lagi  LOKASI  Kena Pakai Pelitup Muka

IKLAN

Ismail Sabri memberitahu, bermula 1 Ogos 2020, pemakaian pelitup muka adalah diwajibkan apabila seseorang itu berada dalam pengangkutan awam seperti bas, teksi, kenderaan e-hailing atau LRT dan KTM serta tempat-tempat awam yang sesak.

"Antara tempat-tempat awam yang sesak adalah pasar awam, pasar tani, pasar malam dan juga pasar raya. Tempat tumpuan pelancong serta panggung wayang juga telah ditetapkan sebagai tempat awam yang sesak," jelas beliau.

IKLAN

Walau bagaimanapun, pemakaian pelitup muka tidak diwajibkan di rumah dan di dalam kenderaan sendiri.

Pemakaian pelitup muka juga tidak diwajibkan semasa melakukan aktiviti fizikal; dan bagi kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke bawah.

Ingat pada situasi berikut:

  • Wajib pakai di tempat awam yang sesak, jika kawasan tersebut tidak sesak, maka tidak diwajibkan (contohnya, jika di lokasi terbuka yang tiada kehadiran orang lain)
  • Wajib pakai jika menaiki pengangkutan awam termasuk perkhidmatan e-hailing.
  • Wajib pakai jika memasuki pasar awam, pasar tani, pasar malam dan juga pasar raya.
  • Wajib pakai jika berada dalam ruang tertutup yang bercampur orang ramai, seperti panggung wayang, lif, dan ruang seumpamanya.
  • Tidak diwajibkan memakai pelitup muka di dalam kenderaan persendirian, yang dinaiki ahli keluarga, atau teman kerja yang dikenali.
  • Tiada tindakan saman akan dikenakan kepada pengguna yang tidak memakai pelitup muka ketika berada di dalam kenderaan persendirian.
  • Kanak-kanak berusia 2 tahun ke bawah tidak digalakkan memakai pelitup muka, namun pada masa yang sama tidak dibenarkan dibawa ke tempat awam yang sesak.
  • Tidak diwajibkan semasa melakukan aktiviti fizikal.
Sumber : ASTRO AWANI
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI