Ramai terfikir, insya Allah kita akan selamat kalau memakai jaket keselamatan ketika berada di tengah laut. Seandainya berlaku sesuatu seperti ribut dan ombak besar yang mengakibatkan bot dinaiki karam, sekurang-kurangnya kita masih akan terapung jika memakai jaket keselamatan.

Ya,itulah yang kita fikirkan. Dan seandainya terjadi kejadian lemas, perkara pertama kita fikirkan, nie mesti mangsa tak pakai jaket keselamatan.

Untuk pengetahuan semua, bukan semua jaket keselamatan yang selalu kita disuruh pakai dan disediakan oleh pengendali bot sesuai untuk aktiviti di laut. Malah ada jaket keselamatan dikhususkan untuk tasik yang tidak berombak.

IKLAN

Ada juga jaket keselamatan yang tak mampu pun bertahan lama di laut kalau kita lambat dijumpai sekaligus mengakibatkan kita boleh kehilangan nyawa walau kita memakai jaket keselamatan.

IKLAN

Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia berkongsi jenis-jenis jaket keselamatan yang harus kita tahu dan sila belajar dan hadam betul-betul. Ini kerana setiap jaket keselamatan direka mengikut keadaan situasi. Pendek kata ada sesuai, ada tak sesuai dipakai untuk aktiviti laut dan sebagainya. Jangan main pakai apa diberi oleh pengusaha bot, sekurangnya kita kena tahu dan ada ilmu juga. Lebih senang kalau jadi apa-apa walau kita tak meminta ia berlaku.

IKLAN

Nah, korang kenal baik-baik jaket keselamatan dan kenali fungsinya seperti di kongsikan oleh APM ini.

Wajib Kenal Jenis Jaket Keselamatan Sebelum Pakai, Bukan Semua Sesuai Untuk Aktiviti  Laut