Teringat pula pengalaman semasa masih kecil, di mana mak ayah akan mengajar kita untuk berniat puasa selama sebulan kerana takut kita terlupa memasang niat pada setiap hari.

Niat puasanya lebih kurang sama saja dengan bacaan niat harian, cuma bezanya adalah kita menyebut sebulan.

Nawaitu souma syahri ramadhana kullihi lillahi taala

Maksudnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadan seluruhnya kerana Allah Taala.

*

IKLAN

Begitupun, jika ada di antara kita yang ingin HANYA berniat puasa selama sebulan seperti yang selalu kita praktikkan selama ini, mungkin kita wajar perbetulkan semula ‘kesilapan’ tersebut.

Ini kerana dalam mazhab Syafie, kita wajib berniat puasa pada setiap hari. Tiada NIAT puasa sebulan penuh. Sebagai masyarakat Islam di negara yang berpegang kepada mazhab Syafie sebagai mazhab rasmi, kita perlu mengikut amalan membaca niat setiap hari.

Menurut perkongsian yang disampaikan di Facebook Pondok Habib mengenai isu niat puasa sebulan ini, amalan berniat sebulan penuh adalah amalan Mazhab Maliki.

IKLAN

Mazhab Syafie hanya berkata ianya sunnah untuk mengikut pendapat Mazhab Maliki sebagai tujuan berwaspada dan berhati-hati takut terlupa berniat pada mana-mana hari.

Namun, itu tidak bermakna seseorang itu sewenang-wenangnya boleh meninggalkan niat puasa setiap malam dan hanya niat puasa sebulan penuh. Niat puasa sebulan itu hanya agar kita cermat atau sekiranya kita TERlupa memasang niat di kemudian hari.

Maka di siang harinya itu, puasanya tetap sah kerana sudah dipasang niat sebulan pada awal Ramadan.

IKLAN

Jika mengikut Mazhab Syafie, sekiranya terlupa untuk niat, sebaiknya seseorang itu perlu qadha atau menggantikan semula puasanya.

Wajib Baca Niat Puasa Setiap Hari Bagi Mazhab Syafie, TIADA Niat Puasa Sebulan  Kecuali…
Berbukalah dengan manisan seperti kurma sebelum mengambil makanan lebih berat seperti nasi
Wajib Baca Niat Puasa Setiap Hari Bagi Mazhab Syafie, TIADA Niat Puasa Sebulan  Kecuali…
Keseronokan berbuka di masjid begitu berbeza nikmatnya kerana kita dapat berkumpul dengan begiti ramai umat Islam

Kedua, antara kelebihan berniat puasa sebukan adalah apabila seseorang itu meninggal dunia di pertengahan Ramadan, dia akan mendapat pahala seluruh Ramadan walaupun sekadar satu hari berpuasa.

Berbeza dengan seseorang yang tak berniat sebulan, jika dia meninggal dunia dan hanya berpuasa satu hari, maka satu hari itu sahaja pahala puasanya.

Rasulullah SAW pernah bersabda:
“Sesungguhnya setiap amalan seseorang itu bergantung kepada niat.”

Wallahualam.

Show emotes
IKLAN