Untitled design - 2020-06-22T113339.121

Mungkin ini merupakan berita gembira untuk semua.

Setelah meragut beratus ribuu nyawa,baru-baru ini mnurut pakar perubatan, pandemik COVID-19 mungkin akan berakhir tanpa memerlukan vaksin.

Alhamdulillah….

Virus COVID-19 Semakin Hilang ‘Taring’, Vaksin Mungkin Tak Perlu Lagi – Pakar

Pakar penyakit berjangkit dari Itali, Profesor Matteo Bassetti mendakwa bahawa jangkitan itu telah berubah daripada ‘harimau agresif’ kepada ‘kucing liar’.

Profesor Bassetti yang juga merupakan ketua penyakit berjangkit di Hospital San Martino di Itali, menjelaskan bahawa COVID-19 telah kehilangan ‘taringnya’ pada bulan lalu dan pesakit yang sebelum ini dijangkiti virus itu kini telah kembali pulih.

IKLAN

Menurutnya lagi, kita mungkin tidak memerlukan vaksin untuk virus yang telah mengorbankan ribuan nyawa di seluruh dunia kerana ia boleh mati dengan sendirinya.

Virus COVID-19 Semakin Hilang ‘Taring’, Vaksin Mungkin Tak Perlu Lagi – Pakar

Walau bagaimanapun, dakwaan ini ini telah dipertikaikan oleh pakar perubatan lain.

IKLAN

“Ia seperti harimau agresif pada Mac dan April tetapi sekarang, ia seperti kucing liar.

“Malah, pesakit warga emas yang berusia antara 80 hingga 90 tahun kini menerima rawatan di hospital tanpa alat bantuan pernafasan,” jelasnya.

Tambahnya, mungkin ada beberapa penjelasan untuk keadaan ini termasuk perintah berkurung yang mengurangkan risiko orang ramai daripada terdedah kepada jangkitan tersebut.

IKLAN

Virus COVID-19 Semakin Hilang ‘Taring’, Vaksin Mungkin Tak Perlu Lagi – Pakar

Untuk rekod, Itali mencatatkan 49 kematian akibat COVID-19 pada hari Sabtu lepas berbanding 47 hari sebelumnya

Bagusnya, kalau kajian ini betul. Boleh la kita kembali kepada kehidupan normal seperti sebelum ni. Walaupun begitu, kita di Malaysia masih perlu mengamalkan langkah berjaga-jaga selagi virus maut ini belum berakhir.

Sumber : DailyMail.co.uk

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI