Foto: Berita Harian

Sistem pendidikan di negara kita antara yang terbaik di dunia kerana beberapa universiti tempatan berjaya mendapatkan tempat dan pengiktirafan di peringkat antarabangsa.

Terbaharu, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) telah melonjak kedudukan ke-176 terbaik dunia pada penarafan UI-Greenmetric Worlg University Ranking 2021 berbanding ke-203 pada tahun lalu.

Menurut Naib Canselor UPSI, Datuk Dr. Md. Amin Md. Taff melahirkan rasa bangga dengan pencapaian peringkat dunia untuk kali kelima bagi tahun 2021. Lonjakan ranking itu berikutan daripada keberkesanan pelan strategik UPSI 2021-2025 yang memberi penekanan khusus dalam kelestrarian kampus.

UPSI Lonjak Kedudukan Ke-176 Dalam Penarafan Ul-Greenmetric World University
Foto: UPSI

Ranking ini adalah penanda aras kepada komitmen universiti di seluruh dunia dalam meningkatkan kelestarian kampus dan UPSI yang terletak di sisi Banjaran Titiwangsa yang indah permai memberi kelebihan dan selain pelbagai keistimewaan dari aspek pengurusan alam sekitar.

IKLAN

Penarafan berkenaan meliputi enam indikator utama iaitu persekitaran dan infrastruktur, tenaga dan perubahan cuaca, pengurusan sisa buangan, penggunaan air, pengangkutan dan pendidikan.

UPSI Lonjak Kedudukan Ke-176 Dalam Penarafan Ul-Greenmetric World University
Foto: ISEP Study Abroad

Untuk makluman, UPSI memiliki dua kampus iaitu Kampus Sultan Abdul Jalil Shah yang berkeluasan 85 ekar terletak berhampiran pekan Tanjung Malim, manakala Kampus Sultan Azlan Shah yang berkeluasan 850 ekar pula terletak di Bandar Proton.

IKLAN

Tahniah sekali lagi diucapkan kepada UPSI atas pengiktirafan di peringkat dunia ini. Semoga dapat menghasilkan lebih ramai graduan berkualiti bagi meningkatkan ekonomi negara dan membawa nama negara ke persada dunia.

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI