Siapa yang suka makan memang akan excited dengan cerita yang kami nak sampaikan ni. Terutamanya untuk orang-orang Utara, tahu tak kemudahan komuter yang ada sekarang ni sangat la memudahkan perjalanan korang untuk ke Hatyai?

Tarikan makanan Thai ni memang boleh orang jadi ‘gila’. Mana taknya, kalau ada je festival makanan Thai di KL, mesti berduyun-duyun manusia yang datang.

Jadi, ini berita baik untuk korang yang memang selalu mengidam nak makan sedap. Baca perkongsian yang telah dibuat oleh AyuMastura Kenon yang katanya hanya bermodalkan RM35 je, orang-orang Utara boleh pergi balik hari ke Hatyai.

Perghh, jealous beb!

Semenjak komuter mula beroperasi senang sangat-sangat dah nak ke Thailand . Hanya bermodalkan RM35 dah boleh pergi Hatyai balik hari.

IKLAN

Ok meh aiols share sikit untuk trip baru ni. Ni panduan untuk ambil komuter dari Butterworth atau kawasan-kawasan sekitarnya.

Aiols ambil train dari Tasek Gelugor (TG) ke Padang Besar (RM10.40 adult / RM5.20 child)

IKLAN

Train dari TG sejam sekali bermula 5:48 pagi dan mengambil masa sejam setengah untuk sampai ke Padang Besar.

Aiols naik train pukul 7:48 pagi sebab nak kejar train ke HatYai pukul 9:55 pagi waktu Malaysia. Sesampai kat Padang Besar memag ngam-ngam train Thailand tengah tunggu..

Tiket train kelas ketiga Pdg Besar ke HatYai RM7 (50thb)..

IKLAN

Kalau korang pergi awal tu boleh la naik bus or naik mini van ke Hatyai.. tapi ai is malas sebab banyak kali nak bertukar-tukar nak naik train gak yang senang terus sampai ke Hatyai.

So dah sampai Hatyai ni pandai-pandai ler kan… nak pergi Krabi ke Phuket ke Koh Lipe ke Bangkok ke.. suka hati mung lah..

Lepas ni kalau terasa nak makan makanan Thai, tak perlu lagi nak tunggu food festival kan. Betul tak?