Berikutan isu kebocoran maklumat pelajar Universiti Teknologi MARA (UiTM) pada minggu lalu, semalam universiti tempatan tersebut telahpun mengeluarkan kenyataan media untuk menghentikan sebarang spekulasi liar netizen.

 

Menerusi akaun Facebook mereka, UiTM yang diwakili oleh Naib Canselor mereka iaiti Prof Emeritus Dato’ Dr Hassan said berkata UiTM memandang serius akan faktor keselamatan ICT universiti tersebut terutamanya jumika melibatkan pengambilan maklumat tanpa kuasa yang sah.

UiTM Akhirnya Bersuara Isu Maklumat Pelajar Digodam, Betul Ke Orang Dalam?
Gambar hiasan.

Bagi netizen yang menyalahkan universiti tersebut kononnya tidak bertanggung jawab ke atas maklumat peribadi para pelajar mereka, UiTM menjelaskan bahawa mereka sudah bersiap sedia dengan sistem keselamatan ICT yang canggih dan sistem tersebut juga telah menerima pensijilan rasmi daripada pihak SIRIM QAS International Berhad.

IKLAN

Jadi, adakah ini dilakukan oleh pihak dalaman sendiri?

Hhm, sementara kes ini masih disiasat, kita sebagai orang luar tak bolehlah buat andaian melulu. Pihak UiTM sendiri percaya bahawa maklumat yang dibocorkan telah diolah dan dimanipulasi oleh pihak tak bertanggungjawab. Sekiranya benar pihak dalaman yang melakukan salahlaku tersebut, mereka tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang.

IKLAN

 

UiTM Akhirnya Bersuara Isu Maklumat Pelajar Digodam, Betul Ke Orang Dalam?

IKLAN

 

Eloklah jika isu ini dalam siasatan terperinci. Masih berpuluh ribu pelajar UiTM yang sedang menuntut di kesemua cawangannya di seluruh Malaysia dan mereka pastinya tertanya-tanya status info peribadi masing-masing sama ada ia selamat ataupun tidak.

BACA: Kecoh CiMB Clicks Tak Selamat? Letal Password Salah Pun Boleh Transfer Duit

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI