Menurut satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh Jabatan Kewangan U.S menerusi arahan eksekutif ketika rundingan masih lagi berlangsung dengan syarikat pemilik dua aplikasi tersebut, ByteDance yang berpangkalan di China, Amerika Syarikat akan mengharamkan muat turun dua aplikasi tersebut bermula Ahad ini memandangkan rundingan untuk menjadikan dua aplikasi tersebut.

Pengumuman itu dibuat menjelang pernyataan yang dijangkakan oleh Presiden Donald Trump pada hari Jumaat mengenai apakah kerajaannya akan menyetujui perjanjian untuk Oracle memiliki saham minoriti di TikTok dan menjadi “rakan teknologi yang dipercayai” untuk syarikat itu di Amerika Syarikat.

Antara nota menarik tentang pengharaman ini:-

IKLAN

Menurut Setiausaha Kewangan Wilbur Ross dalam kenyataan siaran akhbar menyatakan keputusan itu, “Parti Komunic Cina (CCP) telah menunjukkan bahawa ada sebab dan motif untuk mengunakan aplikasi tersebut dalam mengancam keselaman negara, polisi asing dan ekonomi di Amerika Syarikat.”

IKLAN

Pengguna telefon pintar tidak boleh memuat turun dua aplikasi tersebut bermula Ahad ini. Dan seperti yang dinyatakan di dalam kenyataan akhbar, penguna WeChat tidak lagi boleh melakukan transaksi kewangan menerusi aplikasi tersebut.

IKLAN

Aplikasi Tik Tok masih lagi boleh digunakan pada telefon pintar namun penaiktarafan perisian aplikasi tersebut tidak lagi berfungsi.

***P/S – TikTok cutup popular di negara kita, namun gunakan aplikasi ini berpada-pada. Jangan semata-mata hendak meraih tanda suka dan populariti sampán sanggup memalukan diri sendiri.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI