Tak kisah lah korang ada wajah cantik, atau handsome, tapi kalau badan berbau datang daripada lipatan ketiak atau peluh, pasti boleh mencacatkan penampilan.

Menurut pakar perubatan moden, bau badan disebabkan kewujudan bakteria atau kuman. Bakteria itu akan memecahkan protein sehingga menjadi masam dan berbau busuk. Jadi, pastinya setiap pagi kita wajib pakai deodorant. Wajib okay!

Trik Mudah Elak ‘Haruman’ Ketiak Dihidu Jika Terlupa Pakai Deodorant

Tapi kalau dah terlupa pakai macam mana? tak kan nak biarkan ‘haruman’ korang dihidu orang. Hmm, so dalam keadaan macam ni apa yang korang kena buat? Boleh ikut step ini ya.

1. Apa yang korang boleh buat adalah pergi cari hand sanitizer percuma yang ada tergantung di dinding-dinding office atau di tempat awam.

Kalau takde carilah rakan office yang jenis mak-mak sikit. InsyaAllah ada hand sanitizer dalam beg tangan diorang. Minta baik-baik dengan diorang, bukan curi.

IKLAN

2. Pergi tandas, keringkan dengan tisu kemudian sapulah ketiak dengan sanitizer. InsyaAllah, ketiak takkan berbau, paling tidak sampai kita balik rumah nanti.

Trik Mudah Elak ‘Haruman’ Ketiak Dihidu Jika Terlupa Pakai Deodorant

Kenapa pakai sanitizer

Logiknya pakai sanitizer adalah, kita tahu kan punca bau badan adalah disebabkan bakteria yang terperangkap di celah ketiak. Maka di situlah gunanya sanitizer.

IKLAN

Ia untuk membunuh kuman yang ada di bahagian ini. Dalam masa yang sama dapatlah juga mewangikan ketiak kalau guna sanitizer yang ada pewangi! Bijak kan?

Tip ini boleh kita amalkan kalau travel dan lupa bawa deodorant. Hand sanitizer pun boleh jadi penyelamat tau.!

Sumber: Bijen Mohd

IKLAN

BACA LAGI : 10 Punca Ketiak Hitam Yang Perlu Korang Tahu

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.