Setiap kali kita merancang untuk bercuti terutamanya untuk tahun hadapan, pastinya korang inginkan satu pengalaman berbeza dengan lokasi yang pernah dikunjungi dahulu.

 

Ada yang sukakan lokasi sukan ekstrem, percutian konsert, untuk dekat dengan alam sekitar dan sebagainya. Memang banyaklah konsep percutian sekarang!

Salah satu yang paling kami gemari sekarang adalah percutian yang mempunyai elemen cantik bagi menangkap gambar. Contohnya seperti 5 bandaraya yang terkenal dengan keindahan berwarna merah jambu ataupun ‘pink’!

Jom tengok.

.

01

JAIPUR

Bandaraya di India ini terkenal dengan gelaran ‘The Pink City’.

Travel Di 5 Bandar ‘Pink’ Ini, Serius Cantik Untuk OOTD

IKLAN

Apa yang menarik tentang Jaipur adalah gabungan seni bina lamanya dengan tradisi generasi baru. Jalan rayanya masih penuh oleh kenderaan beca, motorsikal dan kadangkala juga unta (yes!).

Namun di sebalik kesibukan itu, terletak pelbagai lokasi menarik yang menanti kamu di Jaipur seperti City Palace, Jantar Mantar, bangunan Hawa Mahal dan kota Amber di atas bukit.
.
.
.

02

PULAU JEJU

Betullah kata orang, setiap kali bercuti ke Pulau Jeju di Korea Selatan, pengalamannya pasti tidak sama. Destinasi vacay popular di kalangan peminat K-Drama ini adalah tempat untuk merehatkan minda.

Travel Di 5 Bandar ‘Pink’ Ini, Serius Cantik Untuk OOTDAntara perkara wajib yang perlu dilakukan adalah untuk melihat matahari terbit dari tepi pantai, melakukan urutan kaki (koreans masseurs are the best!), menghabiskan masa di kafe mereka sambil mencuba kopi dan tentunya, mendaki bukit setinggi 1.3 km berhampiran gunung Hallasan.
.
.
.

IKLAN

03

HANGZHOU

Lupakan seketika Shanghai, Xi’An dan Guangzhou. Hangzhou merupakan destinasi terbaru yang diminati pelancong Asia jika ingin ke China.

Travel Di 5 Bandar ‘Pink’ Ini, Serius Cantik Untuk OOTD
Dengan panorama indah West Lake dan bukit-bukau hijaunya, Hangzhou memang best untuk golongan photographers.

Di West Lake, ramai pengunjung akan berada di sana pada musim cuti. Oleh itu, waktu terbaik untuk berada di sana adalah seawal 7 pagi ketika mereka melakukan rutin taichi.
.
.
.

04

MALDIVES

IKLAN

Walaupun ramai yang mengatakan Maldives adalah lokasi untuk pelancong berduit saja, tapi itu tak benar.

Travel Di 5 Bandar ‘Pink’ Ini, Serius Cantik Untuk OOTDMaldives mempunyai lebih 100 pilihan hotel bergantung kepada bajet korang. Travel di antara pulau dengan feri untuk melawat bandar dan mencuba aktiviti snorkelling. Kunjungi pekan Male yang padat dengan bangunan menarik termasuklah Masjid Besar ‘Old Friday’.
.
.
.

05

MACAO

‘Vegas of China’ ini bukan sekadar bandar perjudian terkemuka Asia.

Travel Di 5 Bandar ‘Pink’ Ini, Serius Cantik Untuk OOTDMacao merupakan bekas tanah jajahan koloni Portugis selama lebih 300 tahun dan pelbagai sejarah peninggalan dapat dilihat di sini.

Budaya koloni itu cukup sebati dengan mereka. Di Semenanjung Macao adalah bandar lamanya, Pulau Taipa dipenuhi seni bina lama yang dipelihara, Pulau Cotai ialah lokasi kasino popular dan akhir sekali, Pulau Coloane didiami perkampungan kolonial dan pantai indah.

*

So, korang tahu destinasi lain yang berwarna ‘pink’? Di Malaysia ada tak?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI