foto via pexels

Mungkin ramai yang suka pergi ke salun Unisex disebabkan senang pasangan memotong rambut di satu kedai yang sama.

ARTIKEL BERKAITAN : Guys! Urutan Tengkuk Kedai Gunting Rambut Tidak Digalakkan Pakar Kerana Kes Ini..

Namun, nampaknya tidak lagi di negeri Terengganu. Hal ini selepas peraturan kerajaan negeri Terengganu pimpinan PAS yang melarang mana-mana pengusaha salun menjalankan operasi percampuran pelanggan antara lelaki dan perempuan.

Tiada Lagi Salun Rambut Uniseks Di Terengganu
Foto Via Pexels

Didenda RM500 dan RM1,000

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Alias Razak — peraturan bagi pengasingan jantina itu bukan peraturan baru yang digubal kerajaan negeri, sebaliknya merupakan syarat lesen sedia ada dan jika didapati melanggar syarat lesen boleh didenda antara RM500 dan RM1,000.

IKLAN

“Salun rambut atau kedai gunting rambut, sama ada diusahakan oleh orang Islam atau bukan Islam tidak dibenarkan menyediakan perkhidmatan gunting rambut untuk lelaki dan wanita pada masa yang sama,” katanya dipetik Sin Chew Daily.

Menurutnya, pengusaha salun mesti mematuhi syarat lesen atau mereka akan didenda atau lesen mereka akan dibatalkan.

Baru-baru ini Adun Wanita, Zuraida Md Noor menggesa syarat pelesenan kedai gunting rambut dilaksanakan bagi memastikan kedai gunting rambut dan spa di negeri itu mematuhi syarak dengan mengasingkan jantina.

IKLAN

“Persoalannya, sejauh mana syarat-syarat ini dipatuhi? Saya mendapat aduan daripada masyarakat yang menyuarakan kebimbangan apabila terdapat percampuran lelaki dan perempuan dalam perkhidmatan gunting rambut ini.

“Hal yang sama juga berlaku di premis spa dan salon kecantikan diri. Saya hairan bagaimana penggiat industri dandanan rambut dan salon kecantikan, boleh terlepas pandang perkara besar ini,” katanya dalam sesi perbahasan di Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, 29 Nov lalu.

BACA : 10 Gaya Rambut Terburuk Yang Pernah Digayakan Selebriti Hollywood

IKLAN

Sumber : Malaysia Kini

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.