“Berlalulah sudah Ramadan, sebulan berpuasa“

Bait-bait lagu Suasana Hari Raya kini makin kerap bergemang di sana sini. Maklumlah kurang dari 10 hari sahaja lagi, seluruh umat Islam akan meraikan Hari Raya Aidilfitri. Memandangkan tahun lepas, kita menyambut hari raya sehari awal dari yang dijangka maka pastikan tahun ini kita lebih peka dengan tarikh pengisytiharan Aidilfitri.

ARTIKEL BERKAITAN: 1 Syawal Jatuh Hari Jumaat? Pusat Astronomi Jangka ‘Raya Mengejut’ Bakal Berulang

Tiada Lagi Raya Mengejut, Tarikh Lihat Anak Bulan Syawal 20 April

Menurut Awani, tarikh melihat anak bulan Syawal ditetapkan pada hari Khamis, 20 April atau 29 Ramadan 1444 Hijrah di 29 lokasi terpilih di seluruh negara.

Perkara itu dimaklumkan oleh Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja atas titah Yang di-Pertuan Agong dengan perkenan Majlis Raja-Raja.

Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-raja, dalam satu kenyataan hari ini, menyatakan Majlis Raja-Raja telah bersetuju tarikh Aidilfitri akan diputuskan berdasarkan Rukyah (penglihatan anak bulan) dan Hisab (pengiraan astronomi).

IKLAN

Tiada Lagi Raya Mengejut, Tarikh Lihat Anak Bulan Syawal 20 AprilPenyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang terkini adalah Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad sejak 10 Januari 2011.

Selain itu, penyimpan Mohor Besar Raja-raja akan mengisytiharkan tarikh Aidilfitri pada malam yang sama menerusi siaran radio dan televisyen, baca kenyataan itu.

Sebanyak 29 lokasi telah dikenal pasti untuk melihat anak bulan Syawal iaitu Pontian Kecil, Johor; Kompleks Astronomi Al-Khawarizmi di Kampung Balik Batu, Tanjung Bidara, Melaka; Kompleks Baitul Hilal (Balai Cerap Telok Kemang) di Negeri Sembilan; Bukit Melawati, Kuala Selangor; Bukit Jugra, Banting; Balai Cerap Sabak Bernam di Selangor; Pantai Pasir Panjang, Manjong di Perak; dan Pusat Falak Sheikh Tahir Falak Centre, Pantai Aceh di Pulau Pinang.

Lokasi lain ialah di Kampung Pulau Sayak Kuala Muda, Pulau Langkawi dan Menara Alor Setar di Kedah; Bukit Besar Kuala Terengganu, Bukit Geliga, Kemaman, Pulau Perhentian, Besut dan Balai Cerap KUSZA di Setiu, Terengganu.

IKLAN

Tiada Lagi Raya Mengejut, Tarikh Lihat Anak Bulan Syawal 20 AprilPusat astronomi jajngka ‘raya mengejut’ bakal berulang.

Di Kelantan, lokasi untuk melihat anak bulan ialah di Bukit Peraksi, Pasir Puteh; Bukit Kampung Tembeling, Kuala Krai dan Menara Bangunan SEDC, Kota Bharu; manakala di Sarawak, terdapat di Falak Centre, Miri; Teluk Bandung, Kuching dan Tanjung Batu, Bintulu.

Lokasi penampakan di Sabah ialah di Balai Cerap Al-Biruni, Putatan dan Menara Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan; manakala di Pahang pula terdapat di Bukit Tanjong Batu Nenasi, Gunung Berincang dan Bukit Pelindong.

Tiga lokasi lain ialah di Menara Kuala Lumpur, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya dan Menara Tinjauan Masjid Al-Hussain di Kuala Perlis.

IKLAN

Haaa…bolehlah bersedia depan televisyen Khamis malam nanti tau dan semoga ibadah kita semua di bulan puasa ini diterima oleh Allah S.W.T.

BACA LAGI: 6 Tahun Naik Turun Mahkamah, Gwyneth Paltrow Menang Kes Saman Kemalangan Ski Dan Dianugerahkan 1USD

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER FOTO: Petrosains, Bernama, Kosmo

Show comments
IKLAN