Kecoh di media sosial tentang kisah selebriti Malaysia yang berbalah dengan netizen sehingga ada yang melemparkan kata-kata kasar sehingga mengguris hati mereka. Hiks!

Dalam situasi tegang yang melanda negara sekarang ni, kami pasti mungkin terdapat salah faham diantara satu sama lain. Namun, netizen Malaysia masih lagi boleh dianggap baik kerana mereka sentiasa memaafkan sekiranya selebriti tersebut membuat permohonan maaf secara terbuka.

Lain pula kalau kita nak bandingkan dengan netizen di Korea. Khabarnya mereka bertindak lebih ‘kejam’ sehingga ada yang menyebabkan artis bunuh diri. Pendek kata, mereka juga mampu untuk menghancurkan terus reputasi dan kerjaya selebriti yang mempunyai kes dan skandal.

Berikut merupakan antara beberapa selebriti Korea yang telah menjejaskan kerjaya mereka dengan skandal.

1. Sulli

Terlibat Dengan Kes & Skandal, Reputasi 7 Selebriti Korea Ini Terjejas Kerana Netizen

Satu ketika dahulu, kematian Sulli pernah menjadi topik hangat bukan hanya di Korea, malah negara kita sendiri. Sulli ditemui mati kerana menggantung diri di tingkat 2 rumahnya di Songnam, Seoul. Gadis ini merupakan mangsa jenayah siber dan dibuli oleh netizen Korea di media sosial.

Berikut kematiannya, ia telah mendedahkan bahawa Sulli telah berkali-kali meminta agensinya, SM Entertainment untuk mengambil tindakan tegas terhadap komen-komen yang mengecam dan menghina dirinya.

2. Goo Hara

Terlibat Dengan Kes & Skandal, Reputasi 7 Selebriti Korea Ini Terjejas Kerana Netizen

Goo Hara pernah membuat percubaan untuk membunuh diri tetapi berjaya diselamatkan selepas dibawa ke hospital. Namun, pada November tahun lepas dia ditemui mati oleh pembantu rumahnya. Kematian ini juga dikatakan berkaitan dengan buli siber yang dilakukan oleh netizen, selepas berita mengenai video seksnya tersebar dan menjadi mangsa keganasan bekas teman lelakinya. Goo Hara dikecam teruk di media sosial walaupun dia merupakan mangsa jenayah.

3. Kim Hyun Joong

Terlibat Dengan Kes & Skandal, Reputasi 7 Selebriti Korea Ini Terjejas Kerana Netizen

IKLAN

Pada tahun 2014, Kim Hyun Joong terlibat dalam insiden keganasan dengan bekas teman wanitanya yang menyebabkan wanita itu berdarah dan lebam.
Dia mengakui menyerangnya tetapi berkata dia sedang berlatih seni bela diri sebagai persediaan untuk filem dan tidak berniat untuk mencederakannya. Malangnya alasan tak muasabahnya itu langsung tidak diterima oleh mahkamah dan dia didenda RM 17k.

Pada tahun 2015, dilaporkan Kim Hyun Joong sudah berbaik semula dengan bekas teman wanitanya, dan pada bulan Januari tahun itu teman wanitanya itu mengandung tetapi Kim Hyun Joong tidak mengaku dia bapa kepada bayi yang dikandung itu. Teman wanitanya kemudian memfailkan saman terhadap Kim Hyun Joong sebanyak RM 6 juta untuk tekanan mental yang disebabkan oleh hubungannya dengannya, dan mendakwa bahawa dia didera Kim Hyun Joong dan telah menyebabkannya keguguran pada tahun 2014.

Kim Hyun Joong kemudian mengemukakan saman kepada teman wanitanya sebanyak RM350k, kerana fitnah terhadapnya dan memenangi kes tersebut dengan keputusan mahkamah bahawa tiada bukti bahawa teman wanitanya itu mengandung pada tahun 2014.

Pada bulan Disember 2015, ujian DNA menunjukkan bahawa Kim Hyun Joong adalah bapa kepada bayi yang dilahirkan teman wanitanya pada bulan September tahun itu.
Pemuda ini juga adalah antara selebriti bermasalah Korea dan sebenarnya banyak lagi kes yang telah dilakukan.

4. Park Shi Hoo

Terlibat Dengan Kes & Skandal, Reputasi 7 Selebriti Korea Ini Terjejas Kerana Netizen

Pada 18 Februari 2013, Park Shi Hoo dituduh merogol seorang pelakon BBNU berusia 22 tahun. Wanita itu berkata selepas minum alkohol di sebuah bar di Gangnam, dia dan Park Shi Hoo pergi ke apartmennya di Cheongdam-dong pada jam 2:00 pagi pada 15 Februari, di mana dia mabuk dan menyedari dia telah dirogol apabila dia bangun.

IKLAN

Dalam kenyataan yang dikeluarkan melalui agensi pengurusannya, Park Shi Hoo menafikan dakwaan itu dia mengakui bahawa dia telah melakukan hubungan seks dengan wanita itu tetapi mendakwa ianya adalah suka sama suka. Pada akhirnya, perkara itu diselesaikan di luar mahkamah. Park Shi Hoo menyepikan diri selama hampir 3 tahun dari industri hiburan selepas kontroversi tersebut.

5. Kang Ji Hwan

Terlibat Dengan Kes & Skandal, Reputasi 7 Selebriti Korea Ini Terjejas Kerana Netizen

Pada 9 Julai 2019, Kang Ji Hwan ditangkap atas tuduhan bahawa dia mencabul dua pekerja perempuan agensinya di rumahnya. Kang Ji Hwan menyatakan bahawa dia teringat minum alkohol dengan mereka tetapi tidak ingat apa yang berlaku selepas itu.

Agensi Kang Ji Hwan, Huayi Brothers, mengeluarkan kenyataan maaf dan meminta pelakon lain untuk menggantikan Kang Ji Hwan dalam drama Joseon Survival yang sedang bersiaran ketika itu. Pada 15 Julai 2019, Kang Ji Hwan mengaku bersalah kepada semua tuduhan terhadapnya dan memohon maaf kepada mangsa.

Berikutan itu, Huayi Brothers menamatkan kontraknya dengan Kang Ji Hwan pada 16 Julai 2019. Pada 5 Disember 2019, Kang Ji Hwan didapati bersalah dan dihukum penjara 2 tahun oleh Mahkamah Daerah Suwon

IKLAN

6. TOP Big Bang

Terlibat Dengan Kes & Skandal, Reputasi 7 Selebriti Korea Ini Terjejas Kerana Netizen

T.O.P memulakan perkhidmatan ketenteraan dua tahunnya pada 9 Februari 2017, sebagai pegawai polis yang ditugaskan, di mana dia akan tamat perkhidmatannya pada 8 November 2018. Selepas berita tersebar pada bulan Jun 2017 bahawa TOP akan didakwa kerana menghisap ganja, TOP kemudiannya dipindahkan ke bahagian polis yang lain untuk menunggu notis pendakwaan, dan telah digantung dari tugas polis dan menunggu keputusan atas kesnya.

Beberapa hari selepas pengumuman itu, TOP ditemui tidak sedarkan diri di berek polis kerana menelan ubat anti-anxiety yang disyaki berlebihan benzodiazepine yang ditetapkan, dan dimasukkan ke hospital.

Top mengakui bersalah menghisap ganja pada awal tahun 2016, dan menerima 10 bulan penara dan dua tahun temboh percubaan. Setelah menjalani pemeriksaan disiplin oleh pihak polis untuk memutuskan apakah TOP harus kembali sebagai anggota polis yang ditugaskan atau menyelesaikan tugasnya sebagai perkhidmatan awam. TOP akhirnya ditugaskan oleh Kementerian Pertahanan dan dipindahkan dari jabatan polis untuk melengkapkan perkhidmatan wajibnya sebagai pekerja perkhidmatan awam.

TOP meneruskan perkhidmatan wajibnya sebagai pegawai perkhidmatan awam di Pusat Seni dan Kraf Yongsan di Seoul pada 26 Januari 2018 dan tamat perkhidmatannya pada 6 Julai 2019.

7. Seungri Big Bang

Terlibat Dengan Kes & Skandal, Reputasi 7 Selebriti Korea Ini Terjejas Kerana Netizen

Selepas diumumkan bahawa Seungri Big Bang sedang disiasat atas tuduhan menjadi bapa ayam berikutan skandal kelab Burning Sun, Seungri menerusi Instagramnya mengumumkan persaraannya.

Dilaporkan Seungri menyediakan pelacur kepada pelabur asing di kelab persendiriannya di Korea. Seungri terlibat juga dalam skandal seks yang lain, di mana dia dan selebriti Korea lain menerima video 18sx yang dirakam senyap-senyap secara haram melalui kumpulan aplikasi mesej. Dia dilaporkan menyerahkan telefonnya ke polis untuk siasatan.

Sumber: kakimuvee

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI