Ihsan Foto : NKF Malaysia

 

Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan Malaysia (NKF) menzahirkan rasa terkejut apabila mendapat tahu mengenai muat naik tular di media sosial yang mempromosi sejenis produk yang didakwa mampu memulihkan penyakit buah pinggang.

NKF berkata pihaknya telah mendapat tahu berkenaan scam ini apabila ada orang ramai yang menghubungi yayasan itu untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai kesahihan produk yang kini dikenal pasti bernama Jisheng Kidney Qi Tablets. Dakwa pihak promosi, produk ini dikatakan boleh merawat penyakit buah pinggang tanpa memerlukan proses dialisis.

Menerusi poster yang ditularkan pada minggu lalu itu, tertera foto bangunan NKF di sebuah acara anjuran yayasan itu bersama SHELL Malaysia pada tahun 2019 dan foto itu telah disalah guna oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Terkejut Dakwaan Produk Palsu, Yayasan Buah Pinggang Selar Poster Tular
Perbezaan di antara foto original dengan foto yang diubah sebagai usaha scam..

Justeru, pihak NKF yang diwakili oleh pengerusinya, Dato’ Dr Zaki Morad Mohamad Zaher mengambil serius akan isu ini kerana enggan maklumat atau dakyah tidak betul diterima oleh masyarakat. Mereka sama sekali tidak pernah memberi sokongan kepada promosi meleset itu.

IKLAN

Satu laporan polis telahpun dibuat oleh NKF. Mereka juga telah mengfailkan aduan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) serta Kementerian Kesihatan (MOH) untuk siasatan lanjut.

ARTIKEL BERKAITAN : Berhenti Guna Produk Kosmetik Ini, Boleh Menyebabkan Saraf & Buah Pinggang Rosak – REMAJA

IKLAN
Terkejut Dakwaan Produk Palsu, Yayasan Buah Pinggang Selar Poster Tular
Pengerusi NKF Malaysia, Dato’ Dr Zaki Morad Mohamad Zaher..

“Kami sekali lagi ingin menegaskan bahawa kami tidak terlibat dalam promosi pihak luar yang tidak mempunyai sebarang perkaitan dengan NKF.

“Di NKF, kami menyalurkan nasihat terhadap usaha pencegahan dan rawatan penyakit buah pinggang berdasarkan perundingan dengan panel pakar kami. Bertahun-tahun lamanya, telah ada pelbagai dakwaan oleh individu farmaseutikal atau mereka yang berada dalam barisan petugas perubatan mengenai produk yang boleh merawat penyakit ini.

IKLAN

“Bagaimanapun, orang ramai dinasihatkan untuk terlebih dahulu memeriksa kesahihannya dengan doktor mereka atau NKF,” nasihat Dato’ Dr Zaki.

Dakwaan tidak bertanggungjawab seperti ini selalunya berjaya mempermainkan emosi pesakit yang sedang mencari jalan penyelesaian perubatan yang boleh membantu mereka.

Sehingga kini, masih belum ada cara perubatan yang boleh merawat penyakit buah pinggang kronik secara 100 peratus. Namun, ada rawatan yang boleh membantu di samping menjalani pembedahan transplan organ.

BACA LAGI : Antara Penyakit Kronik Yang Dipinggirkan Remaja, Pesakit Buah Pinggang Ingin Korang Tahu 5 Perkara Ini.. – REMAJA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI