Jika korang teringin untuk menggunakan aplikasi FaceApp untuk menukar wajah menjadi lebih tua, mungkin korang nak baca dahulu teori konspirasi yang sedang menular ini.

 

Sejak awal minggu ini, aplikasi FaceApp menjadi sebutan seluruh Malaysia thanks to our local celebrities. Melalui fungsi terbaru yang boleh mengesan wajah korang dan menukar menjadi lebih tua, lebih muda, tersenyum dan sebagainya, satu-persatu netizen memuat naik hasil ‘transformasi’ wajah masing-masing.

BACA: Tua Tapi Helok! 10 Selebriti Lelaki Bakal Jadi Atuk Hot?

Teori Konspirasi Kononnya FaceApp Adalah Taktik Rusia Ambil Data, Boleh Percaya?
Gambar hiasan.

Well, ada berita yang tak berapa menyenangkan tentang FaceApp yang perlu korang ketahui dan ia berkaitan dengan isu sekuriti maklumat peribadi.

Seperti mana-mana aplikasi media sosial seperti Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat dan WhatsApp, mereka akan meminta data korang sebelum dibenarkan untuk mendaftarkan diri. Normal ~

Namun, menurut pakar sekuriti siber antarabangsa, mereka sedang berhati-hati dengan aplikasi FaceApp dan mengesyorkan netizen untuk tak menggunanya.

IKLAN

Ini sebabnya.

FaceApp dicipta oleh Wireless Lab, iaitu sebuah syarikat kecil berpangkalan di Rusia. Dan sekiranya korang membaca terma dan syarat penggunaan FaceApp (dan 99% antara kita memang tak pernah membacanya), ia menyebut bahawa Wireless Lab mempunyai hak untuk menggunakan foto korang secara sebarangan.

 

“Providers may transfer information that we collect about you, including personal information across borders and from your country or jurisdiction to other countries or jurisdictions around the world.”

 

“Users also grant the company the license to use, reproduce, modify, adapt, publish, translate, create derivative works from, distribute, publicly perform and display your User Content and any name, username or likeness provided in connection with your User Content in all media formats and channels now known or later developed.”

 

IKLAN

O-Kay..

Pengguna FaceApp (seperti penulis juga) seronok menggunakan fungsi menjadi tua itu sekadar hiburan. Kita gelakkan muka orang lain, mereka gelakkan muka kita balik. Tapi dalam tak sedar, maklumat peribadi korang diberikan kepada mereka yang mungkin tak bertanggungjawab.

Teori Konspirasi Kononnya FaceApp Adalah Taktik Rusia Ambil Data, Boleh Percaya?
Gambar hiasan

Ini berikutan teori konspirasi yang berkata kerajaan Rusia sedang mengumpul data-data tersebut demi operasi penggodaman sulit terhadap data peribadi serta server syarikat-syarikat gergasi dunia. Contohnya seperti syarikat internet browser, bank dunia, telekomunikasi dan sebagainya.

IKLAN

Teori ini belum dibuktikan benar lagi kerana Wireless Lab belum mengeluarkan apa-apa kenyataan rasmi untuk menyangkal tuduhan pakar sekuriti itu.

Namun FYI, isu penggodaman pernah terjadi sebelum ini. Contohnya bagaimana kerajaan Rusia dituduh masuk campur dalam keputusan Pilihan Raya Presiden Amerika Syarikat. Atau bagaimana data Facebook ribuan pengguna ‘bocor’ pada tahun lalu.

Oleh itu, tak mengejutkan jika isu penggodaman terpalit dengan aplikasi FaceApp. Tambahan pula ia menggunakan teknologi face recognition untuk menukar wajah. Sebarang aplikasi yang memerlukan wajah di-skan adalah berbahaya guys..

BACA: Wanita Ini Minta Berhati-Hati Gunakan FaceApp, Kenapa?

Penulis bukanlah mahu menakutkan sesiapa, namun kata orang it is better to be safe than sorry. Google dahulu sama ada sebarang aplikasi selamat untuk digunakan sebelum memuat turun.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI