Peminat K-Pop dan K-Drama di Malaysia amat bertuah apabila buat julung kalinya, team produksi dan pelakon dari Korea Selatan telah turun ke Malaysia pada hari semalam dan hari ini untuk sesi promosi sebuah filem terbaru bertajuk ‘The Battleship Island’.

Filem yang mula mendapat tumpuan luar biasa sejak awal tahun 2017 itu amat dinanti-nantikan oleh semua orang.

Bukan hanya disebabkan para pelakonnya yang *swoon* kacak dan mempunyai karisma (Hi Joong-Ki!), ‘The Battleship Island’ juga dikatakan mempunyai rangka perjalanan cerita dan efek yang cukup mendebarkan.

Juga, terdapat scene di mana pelakonnya tampil tidak berpakaian. Eh! Terbeliak nampak mata masing-masing. Haha jomm, ikuti temubual eksklusif REMAJA bersama 3 pelakon utamanya iaitu Hwang Jung-min, So Ji-sub dan Song Joong-ki serta pengarahnya, Ryoo Seung-wan, lewat tengah hari tadi.

Temubual Eksklusif Bersama Pelakon The Battleship Island (Spoiler)

Apa yang dinanti-nantikan oleh kalian apabila berada di Malaysia?

Song Joong-ki: Sudah tentu, apabila kami tiba di Malaysia, perkara pertama yang kami tak sabar untuk nantikan adalah respon daripada para peminat filem Korea di sini.

Satu lagi perkara yang saya selalu terdengar adalah pelbagai jenis makanan yang terdapat di sini. Tak sabar untuk saya mencuba sebanyak mungkin makanan Malaysia dalam masa yang singkat ini.

IKLAN

Hwang Jung-min: Saya amat terkejut dengan penerimaan lebih 10,000 peminat K-Pop dan K-Drama. Pada hari semalam di Pavilion, kami benar-benar dikelilingi oleh ribuan peminat walaupun ia merupakan acara ringkas saja.

Saya dapat rasakan sokongan padu dan ikhlas daripada peminat di Malaysia. Saya pasti mereka akan memberikan reviu positif terhadap ‘The Battleship Island’.

Dalam 6 bulan penggambaran, apakah perkara sukar yang dihadapi kalian?

Ryoo Seung-wan: Sepanjang tempoh penggambaran, pastilah terdapat pelbagai cabaran yang dihadapi oleh kru produksi memandangkan filem ini padat dengan fakta bersejarah yang perlu ditonjolkan. Apabila saya sendiri mendalami sejarah pulau Hashima yang dijadikan pulau penempatan rakyat yang dijadikan hamba abdi pada zaman Perang Dunia Kedua, saya begitu terkesan dengan semangat juang mangsa demi negara.

Kami sempat untuk mengunjungi Pulau Hashima sebenarnya yang masih wujud. Selain itu, saya telah bercakap dengan beberapa insan yang terselamat daripada kekejaman tersebut di Jepun. Dari situ, saya kembali bersemangat untuk menjayakan ‘The Battleship Island’.

Temubual Eksklusif Bersama Pelakon The Battleship Island (Spoiler)

IKLAN

So Ji-sub, kami dengar kamu menerima watak yang ditawarkan tanpa perlu membaca skrip!

So Ji-sub: Ya, betul. Semasa mendapat tawaran tersebut, saya langsung tidak tahu-menahu mengenai watak yang perlu dipikul oleh saya. Yang saya tahu cumalah pengarah Ryoo Seung-wan akan terlibat sama dan saya merasakan, ini adalah peluang terbaik untuk saya bekerjasama dengan beliau.

Untuk pengetahuan kamu, babak menyelamatkan diri (escaping scene) hanya dipaparkan untuk 20 minit saja di dalam filem ini tetapi tempoh rakaman berlarutan sehingga 1 bulan lamanya. Ini jelas menunjukkan betapa telitinya Ryoo Seung-wan untuk mendapatkan impak dan mood yang diinginkan.

Temubual Eksklusif Bersama Pelakon The Battleship Island (Spoiler)
Pulau Hashima yang masih wujud.

Apakah antara babak lain yang memberi kesan kepada kamu?

Song Joong-Ki: Bagi saya, babak di mana jambatan runtuh sewaktu mangsa cuba untuk menyelamatkan diri adalah amat penting dalam ‘The Battleship Island’. 400 orang hamba pada masa itu boleh saja mengalah kepada takdir tetapi mereka sama sekali tak putus asa. Mereka membina kembali jambatan tersebut dan perbuatan itu dimulakan oleh kanak-kanak di dalam filem ini.

Di akhir filem ini juga, ia memaparkan seorang kanak-kanak yang merenung jauh sebelum filem tamat. Ini seakan menandakan bahawa kanak-kanak adalah simbol masa depan dunia.

IKLAN

Temubual Eksklusif Bersama Pelakon The Battleship Island (Spoiler)

Joong-ki, kamu juga memegang watak askar di dalam drama Descendants of the Sun. Adakah watak tersebut membantu kamu untuk kembali menjadi ‘abang askar’ di dalam filem ini?

Song Joong-ki: Saya bangga dengan watak yang saya bawakan di dalam drama itu kerana ia memberi kesan mendalam kepada peminat K-drama. Namun, jalan cerita ‘The Battleship Island’ amat berlainan dengan DOTS. Saya juga menerima tawaran watak ini kerana nilai sejarah yang ada padanya, bukan kerana saya suka untuk membawa watak askar.

‘The Battleship Island’ boleh dikatakan mempunyai mood yang suram, menyedihkan dan serius. Adakah itu mood yang kamu rasakan sepanjang berada di set penggambaran?

Song Joong-ki: Ada masanya, saya perlu serius sebelum kami memulakan penggambaran demi mendalami watak Park Moo-young. Namun, dalam ramai-ramai pelakon di set, saya rasakan sayalah ‘happy-virus’ di sini! Haha saya perlu menaikkan mood mereka walaupun filem ini sangat rough, tough dan dark.

So Ji-sub:Kami semua mengalami penurunan berat badan yang agak mendadak semasa menjayakan penggambaran. Mungkin kerana itu kami semakin kacak semasa siri promosi ini! (ketawa)

Temubual Eksklusif Bersama Pelakon The Battleship Island (Spoiler)

‘The Battleship Island’ akan menemui peminat di pawagam  bermula 17 Ogos ini.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI