May the force be with you. Ayat yang familiar dengan filem ‘Star Wars’ yang penuh dengan elemen teknologi maju yang tak tercapai dek akal kita.

Teknologi Dalam ‘Star Wars’ Jadi Kenyataan, Video Hologram Bakal Digunakan Menjelang 2030

Kalau korang peminat filem sains fiksyen ni mesti korang perasan dengan cara komunikasi dalam difilem ini banyak mengunakan secara hologram. Alat komunikasi di ‘Star Wars’ itu akan munculkan seseorang dalam bentuk hologram untuk menyampaikan pesannya.

Ketika ini, belum ada lagi alat secanggih itu di dunia nyata. Tapi, baru-baru ini menerusi satu laporan, pakar ramalkan manusia bakal berbual guna video hologram menjelang 2030. Wow! rasanya di saat kita berdepan dengan pandemik kini memang sesuai jika teknologi ini mampu diguna pakai.

IKLAN

Teknologi Dalam ‘Star Wars’ Jadi Kenyataan, Video Hologram Bakal Digunakan Menjelang 2030

Malah Peramal Teknologi dan Futurologi, James Bellini meramalkan pada 2030, kita semua akan gunakan hologram untuk berhubung dengan yang tersayang. Selain dari itu mereka juga percaya teknologi ni akan menjadi sesuatu yang biasa untuk ada di setiap rumah.

Bukan itu sahaja, ada juga yang yakin hologram dapat bantu kita daripada tidak ketinggalan dengan pelbagai festival dan tarikh penting dalam hidup.

IKLAN

Teknologi Dalam ‘Star Wars’ Jadi Kenyataan, Video Hologram Bakal Digunakan Menjelang 2030

Wah, bagusnya teknologi hologram ni. Lepas ni buat yang berjauhan dengan ibu bapa di kampung dapat la mengubati rindu dengan menggunakan panggilan video dalam versi hologram sebegini. Menerusi laporan tersebut, peramal teknologi meramalkan hologram akan menjadi salah satu saluran komunikasi maya popular tidak lama lagi.

IKLAN

Berdasarkan kajian yang telah dijalankan oleh penyedia jalur lebar Virgin Media, 3 dari 10 mengatakan mereka mahu terus berhubung guna hologram kerana paparan orang tersayang dipancarkan terus ke rumah membuatkan mereka rasa lebih dekat.

Tak sabarnya nak tunggu 2030 nanti!

Sumber : Daily Star 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI