Dalam dunia ini, tak semua benda yang kita dapat akan berkekalan.

Sama jugalah dalam kes fungsi GIF oleh Giphy yang diperkenalkan oleh aplikasi Instagram dan Snapchat. Tak sampai 3 bulan kita menggunakannya untuk tujuan Insta Story, semalam fungsi tersebut telah ditarik balik.

Alasan yang diberi, terlalu banyak GIF berbaur perkauman terdapat di dalam Giphy dan ramai juga yang menggunakan GIF tersebut untuk Insta Story masing-masing.

Tiada Lagi GIF Di Instagram, Tetapi Mungkin Ada Fungsi Baru ‘Potrait Mode’
Rindu GIF Instagram!

Instagram dan Snapchat sebenarnya tidak bersalah di dalam isu ini walaupun pengguna aplikasi mereka memuat naik imej GIF berbaur perkauman. Ini kerana kesemua imej tersebut datang dari laman Giphy sendiri walaupun mereka melarang imej sebegitu dimuat naik ke Giphy, seperti yang tertera di dalam senarai Terms & Conditions mereka.

IKLAN

Buat masa ini, Instagram mahupun Snapchat tidak mengatakan mereka tidak lagi akan berkerjasama dengan Giphy. Mereka hanya mengambil keputusan untuk menarik balik fungsi tersebut dan menunggu tindakan Giphy bagi menyelesaikan masalah ini.

Artikel Berkaitan: WhatsApp Mungkin Diharamkan Di Indonesia Kerana GIF Lucah, Malaysia Macam Mana?

IKLAN

Tiada Lagi GIF Di Instagram, Tetapi Mungkin Ada Fungsi Baru ‘Potrait Mode’

IKLAN

Tetapi Instagram Tak Berdiam Diri..

Bagaimanapun, korang tak rasa Instagram akan duduk senang-lenang, kan? Kenyataan terbaru dari Instagram berkata mereka dalam proses untuk mengeluarkan satu lagi fungsi iaitu ‘Portrait Mode’.

Melalui ‘Portrait Mode’, pengguna boleh mendapatkan efek bokeh pada gambar melalui penggunaan Insta Stories. Sebelum ini, Instagram telahpun memasukkan fungsi Boomerang dan Superzoom.

Tiada Lagi GIF Di Instagram, Tetapi Mungkin Ada Fungsi Baru ‘Potrait Mode’
Contoh efek bokeh yang mungkin akan ditawarkan Instagram selepas ini.

Gajet seperti iPhone X dan Pixel 2 telahpun mempunyai teknologi ini untuk kamera masing-masing. Nampaknya, tak perlulah korang beli phone baru dalam masa terdekat semata-mata nakkan gambar cantik.