Baru-baru ini, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan kerajaan bakal memberikan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) pada hujung Oktober ini.
BPN 2.0 adalah bantuan tambahan yang disediakan oleh kerajaan kepada golongan berpendapatan B40 dan M40 untuk meringankan beban rakyat akibat pandemik COVID-19.

Pemberian BPN 2.0 adalah berdasarkan pangkalan data BPN 2020 (B40 dan M40) yang merangkumi 10.6 juta penerima yang diluluskan sebelum ini. Sekiranya telah menerima bayaran terakhir BON 2020 sebelum ini, korang taidak perlu membuat permohonan bagi BPN 2.0 ini.

Penerima BPN sebelum ini (sedia ada) yang layak menerima BPN 2.0 boleh membuat semakan status mulai 15 Oktober 2020 di Portal Rasmi BP iaitu https://bpn.hasil.gov.my.

Bagi permohonan baru pula, ia bermula pada 15 Oktober sehingga 15 November 2020. Kemaskini perlu dibuat untuk yang sudah bertukar status seperti bujang/berkahwin/bercerai.

IKLAN

Tarikh Semakan & Permohonan/Rayuan Bantuan Prihatin 2.0 Yang Perlu Korang Ingat

Pembayaran BPN 2.0 kali ini akan dibuat dalam dua fasa berikut; iaitu fasa pertama pada penghujung Oktober 2020 dan fasa kedua pada Januari 2021.

IKLAN

Jumlah bayaran yang akan diterima adalah seperti dalam gambar dibawah:

Tarikh Semakan & Permohonan/Rayuan Bantuan Prihatin 2.0 Yang Perlu Korang Ingat

IKLAN

Bagi korang yang pernah menerima bantuan BPN 1.0 sebelum ini, korang tidak perlu membuat sebarang permohonan baru untuk BPN 2.0 kerana pembayaran akan terus dibuat ke akaun yang telah didaftarkan.

Tapi, kalau nak juga semak sama ada korang dapat atau tidak, boleh buat semakan pada 15 Oktober nanti ya.

Sumber: hasil.gov.my