Been there..

 

Bila kita terpaksa tak tidur malam disebabkan assignment yang maigadd terlampaulah banyak, atau bila kita perlu lakukan kerja overtime bagi yang sudah berkarier – impak mata lesu pasti akan jelas kelihatan.

Badan tentulah kurang bertenaga, namun apa yang dikhuatiri adalah kesam lebam kantung mata atau eye bag. Jangan risau, pakar nutrisi sebenarnya boleh membantu korang. Bukan dengan menyapu krim kecantikan tau (walaupun eye mask boleh membantu).

Tetapi dengan mengambil 4 jenis sayuran dan buahan ini lebih daripada kuota harian.

IKLAN

 

TOMATO

Mata Lebam Macam Panda? Kurangkan Kesan Dengan 4 Sayuran Ni

Kita selalu dengar yang tomato membantu menjadikan kulit lebih cerah dan glowing. Ini kerana ia mengandungi Vitamin C dan antioksidan. It works for your eyes too.

IKLAN

 

TIMUN

Mata Lebam Macam Panda? Kurangkan Kesan Dengan 4 Sayuran Ni

Jangan korang hiris timun dan letak atas mata pulak! Hehe, timun yang dimakan memberikan kolagen lebihan kepada kulit. Lantas, ia membuatkan warna kulit di sekitar mata lebih sekata.

IKLAN

 

BROKOLI & BAYAM

Mata Lebam Macam Panda? Kurangkan Kesan Dengan 4 Sayuran Ni

Sedaplah kedua-dua sayuran ni, dah jangan mengada tak nak makan. Brokoli dan bayam kaya dengan Vitamin K di mana ia membantu meratakan tona kulit dan membantu pengaliran darah agar lebih lancar di sekitar wajah. Kesan eyebag serius berlaku kerana aliran darah tak sempurna.