Al-Quran merupakan sumber syariat Islam yang boleh mendatangkan ketenangan tersendiri bagi yang membaca dan mengamalkannya. Dan pastinya, lebih bagi yang mahu menghafalnya. Malah Allah menjanjikan begitu banyak kelebihan buat insan yang menghafal Al-Quran baik di dunia mahu pun di akhirat.

Satu kejadian aneh yang berlaku di Mesir ini bukti bahawa Allah memuliakan orang yang menghafaz Al-Quran seperti dikongsi oleh Ustazah Suekarim Suekarim.

Allahlah sebaik baik Penjaga ::

Ini kejadian di Mesir, Sebuah apartment 5 tingkat mulai terbakar hampir lewat tengah malam.

Semua penghuni bangunan tersebut sangat terkejut bergegas menyelamatkan diri masing-masing meninggalkan barang di dalam rumah.

Menyaksikan api perlahan menjilat hampir semua rumah di bangunan tersebut. Bangunan tersebut masih terbakar sehingga terbit matahari. Masing-masing melihat kediaman mereka dan barangan di dalamnya hangus dijilat api, Mereka tak sempat berbuat apa-apa.

Tetapi, dengan kuasa Allah.. !!

IKLAN

Subhanallah..

Rumah nombor 13, seolah-olah tidak disentuh api. Sedangkan rumah di atas dan bawahnya terbakar. Setelah api berhasil dipadamkan, masing-masing penghuni masuk melihat keadaan rumah mereka yang sudah hangus.

Tetapi Mohamed Munir yang tinggal di rumah nombor 13, amat terkejut.

Keadaan dalam rumah mereka tidak disentuh api sedikitpun!

IKLAN

Masyarakat berbondong datang untuk menyaksikan kejadian yang sulit dipercayai, sungguh ajaib. Apa yang mereka dapati rumah mereka selamat, dan Al-Quran yang sedang tersusun di almari tetap seperti saat ditinggalkan.

Mohamed Munir adalah penghafal Al-Quran, dan mereka berusaha mengulang hafalan paling kurang satu surah sehari.

Sebuah Al-Quran masih terbuka di atas meja di hadapan mereka yang digunakan untuk mengajar anaknya malam tadi dan terpaksa ditinggalkan sewaktu bergegas meninggalkan apartment mereka.

Allah Maha Berkuasa! Allah selamatkan Al-Quran dan harta mereka yang digunakan.

IKLAN

Mukjizat Al-Quran sebagai kalimah Allah yang sangat penting ini masih berdiri dan sering dilupakan dicelah-celah rak buku di rumah kita.

Di dunia sahaja Allah telah menunjukkan interaksi kita dengan Al-Quran menyelamatkan kita dari kebakaran.

Bagaimana pula nanti di Akhirat?

Semoga Allah mengampuni dan merahmati kita.

{Mahasiswa Madinah}

Kredit Facebook : Ustazah Suekarim Suekarim

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI