Umum mengetahui bahawa status kumpulan K-Pop terkenal, Blackpink yang ditubuhkan pada tahun 2016 amat dikenali ramai terutama di negara Thailand.

ARTIKEL BERKAITAN: Lisa BLACKPINK Beli Villa Mewah Di ‘Beverly Hills Korea’ Bernilai RM26 Juta!

Spesies Bunga Yang Baru Ditemui Dinamakan Sempena Lisa BLACKPINKLalisa Manobal yang turut dikenali sebagai Lisa lahir pada 27 Mac 1997 di Buriram, Thailand.

Hal ini kerana salah seorang ahli dari kumpulan itu merupakan anak kelahiran negara gajah putih itu. Lalisa Manobal yang lebih dikenali sebagai Lisa sentiasa menjadi tumpuan media tempatan sana yang dilaporkan bangga dengan pencapaian wanita kelahiran negara tersebut.

Baru-baru ini tular di media sosial apabila penemuan spesies bunga yang baru ditemui di Thailand dinamakan sempena nama Lisa, ahli Thai dari kumpulan K-Pop tersebut

Spesies Bunga Yang Baru Ditemui Dinamakan Sempena Lisa BLACKPINKVisual Bunga Lalisa.

IKLAN

Menurut Bangkok Post, pasukan penyelidik dari Universiti Chiang Mai telah berjaya menemui spesies baru tumbuhan berbunga yang tidak pernah ditemui sebelum ini.

Menurut laporan, ia dinamakan sebagai penghormatan kepada Lalisa Manobal, seorang penyanyi dan penari terkenal dari Thailand yang kejayaannya telah banyak memberi inspirasi kepada penyelidik, Anissara Damthongdee dalam menamatkan pengajian Ph.D. beliau.

Selain itu, pasukan penyelidik menamakan tumbuhan itu “Lalisa,” iaitu nama sebenar Lisa, sebagai tanda penghargaan kepada bintang terkenal tersebut.

IKLAN

Spesies Bunga Yang Baru Ditemui Dinamakan Sempena Lisa BLACKPINK

Pasukan penyelidik telah mengusahakan projek untuk mencari dan memelihara tumbuhan yang jarang ditemui dan tidak diketahui dengan sokongan Kementerian Pengajian Tinggi, Sains dan Inovasi Thailand.

Sekadar info, setiap gerakan Lisa sentiasa menjadi bualan hangat dan dilaporkan di media tempatan dek kerana popularitinya di negara tersebut. Turut dilaporkan sebelum ini, apabila penyanyi itu memuatnaik makanan istimewa Thai “Yadom,” di media sosialnya, ianya terus habis dijual.

IKLAN

BACA LAGI: “Bersyukur Sangat..” 6 Tahun Cedok Pengalaman Sebagai Model Hijabi, Qasrina Karim Capai Tuah Pada 2023 – REMAJA

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

IHSAN FOTO: CHM Thailand, YG Entertainment

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI