Walau hanya solat sunat tetapi ganjaran yang Allah berikan sangat tinggi nilainya. Ramai melihat solat sunat, buat dapat pahala tak buat tak mengapa tetapi jika kita “rajin”sedikit melakukan solat sunat, fadilahnya ternyata lebih dan pasti kita tak sangka ganjarannya.

Mungkin ramai tertanya-tanya mengenai solat sunat Qabliyah yang hanya dua rakaat namun ganjaran melakukannya sebelum kita solat Subuh adalah solat sunat terbaik dari seisi dunia.

Rugi jika tak buatkan.

Baca juga perkongsian dari page Islam Itu Indah tentang kebaikan solat sunat ini.

"Peringatan Buat Diri"

1 – Jangan tinggal solat sunat qobliah subuh sekalipun bangun jam 6:45 pagi kerana Nabi saw ada bersabda bahawa ganjaran solat ini adalah lebih baik dari dunia dan seisinya. Kecuali dah terlampau hampir waktu subuh habis , maka hendaklah segera kerjakan solat fardhu subuh.

2 – Zikir Subhnanallah, Alhamdhulillah, Allahu Akbar, 33 kali jgn ditinggalkan setiap kali lepas solat. Kerana ini lah zikir khas buat anak Nabi saw , Fatimah sebagai zikir istiqamah penguat semangat.

3 – Berusahalah sedaya upaya utk solat subuh berjemaah di rumah-rumah Allah, @ paling kurang berjemaah dgn anak isteri di rumah, kerana ganjaran solat subuh berjemaah adalah sama seperti berqiamullail sepanjang malam.

4 – Jangan dilepaskan peluang berdoa selepas azan sebelum iqomah setiap waktu solat kerana disana diantara waktu-waktu mustajabnya doa.

5 – Pelajari serta hayati setiap bait-bait bacaan dlm setiap solat, bawa ia setiap kali solat, seolah-olah kita berbisik mengadu hal dgn Robbul Jalil setiap kali kita solat, agar dgn yg demikian hati kita sentiasa berada dlm solat, mudah-mudahan dgn asbab itu jugalah hati kita tidak lalai setiap kali solat. (memang itu pun diantara tujuan 5 kali sehari kita bersolat) dan itu janji Allah bahawa solat yg sedemikianlah punyai roh untuk menjaga kita dari berbuat keji & mungkar.

6 – Jangan dilepaskan Al Quran setiap hari terutama selepas solat subuh, bacalah apa juga surah, selain jadikanlah amalan 3 surah ini setiap hari yaitu, 10 awal & akhir surah Al Kahfi, surah Al Waqiah, juga surah Al Mulk. Asbab kepada sabda nabi : Bacalah Al Quran.. sesungguhnya Al Quran itu akan memberi syafaat (pertolongan) pada sahabat-sahabatnya.

IKLAN

7 – Jangan ditinggalkan solat-solat sunat qobliyyah ba'diyyah, witir, dhuha kerana solat sunat itu menambah asbab kepada redhanya Allah pada kita.

8 – Sentiasalah istiqamah solat di awal waktu. Wanita; bersedia, ternanti-nanti masuknya waktu solat manakala lelaki berusaha istiqamah solat berjemaah di rumah-rumah Allah kerana ia adalah sunnah Nabi kita saw yg utama.

9 – Lazimi menjaga wudhu' setiap masa kerana orang yg punyai wudhu' akan didampingi para malaikat-malaikat Allah.

10 – Amalkan sentiasa bawa ke mana-mana kayu sugi untuk bersugi kerana ada 70 kelebihan orang-orang yg sentiasa bersugi; antaranya, Zikir & bacaan ayat-ayat Al Quran orang yg bersugi lebih 70 kali di sukai Allah berbanding bacaan orang-orang yg tak bersugi. Dua rakaat solat orang yg bersugi juga lebih disukai Allah vs 70 rakaat solat orang yg tak bersugi, dan juga syaitan benci pada golongan-golongan mereka yg istiqamah bersugi.

12 – Sentiasalah melazimi lidah untuk berzikir seperti selawat @ kalimah-kalimah taubat @ kalimah-kalimah tauhid asbab kita bersugi dikatakan mulut kita ringan untuk tujuan itu.

13 – Lazimi pagi-pagi dgn kurma dan ambillah juga ia sebelum tidur kerana khasiat makanan sunnah ini sudah cukup sempurna bg menjana hormon perangsang kesihatan & kecergasan tubuh & juga minda kita untuk menjurus kepada sentiasa berfikir yg positif setiap hari.

IKLAN

Solat Sunat Qabliah Sebelum Subuh, Hanya 2 Rakaat Tapi Nilainya Lebih Dari Seisi Dunia

13 rahsia solat, sebagai peringatan bagi yang dah tahu atau panduan bagi yang baru tahu :

1 – Niat Sembahyang : Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat ..
2 – Berdiri Betul : Fadhilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur ..
3 – Takbir-ratul Ihram : Fadhilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur ..
4 – Fatihah : Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur ..
5 – Ruqu' : Sebagai tikar kita di dalam kubur ..
6 – I'tidal : Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika didalam kubur ..
7 – Sujud : Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM ..
8 – Duduk antara 2 Sujud : Akan menaung panji-panji nabi kita didalam kubur ..
9 – Duduk antara 2 Sujud (akhir) : Menjadi kenderaan ketika kita dipadang Mahsyar ..
10 – Tahhiyat Akhir : Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur ..
11 – Selawat Nabi : Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur ..
12 – Salam : Memelihara kita di dalam kubur ..
13 – Tertib : Akan pertemuan kita dengan Allah SWT..

Perbaiki solatmu, maka Allah akan perbaiki hidupmu.

Cintailah Nabimu, maka Allah akan mencintaimu.

Muliakanlah ibumu, maka Allah akan memuliakanmu.

IKLAN

Bahagiakan ayahmu, maka Allah akan bahagiakan hidupmu.

Solat Sunat Qabliah Sebelum Subuh, Hanya 2 Rakaat Tapi Nilainya Lebih Dari Seisi Dunia

Cara menjaga solat waktu :

1 – Buat solat taubat ..
2 – Solat diawal waktu ..
3 – Qada solat jika tertinggal ..
4 – Paksa diri untuk solat walaupun rasa terpaksa ..
5 – Berdoa semoga diri diteguhkan keimanan ..
6 – lstighfar jika terniat untuk tinggalkannya.

Masukkan 5 perkara dalam hati kita :

1 – Rasa ingin dekat dengan Allah ..
2 – Rasa ingin diampuni Allah ..
3 – Rasa ingin dibersihkan ..
4 – Rasa ingin diangkat darjat ..
5 – Rasa ingin diubah tabiat

KESIMPULAN :

Berusahalah menyantuni akan setiap perkara-perkara sunnah kerana itu semua akan mengundang redha Allah kepada kita.. Asbab bertambahnya redha Allah pada kita maka janji Allah
"Wahai jiwa-jiwa yg sentiasa tenang, kembalilah kepada tuhanmu dalam keadaan engkau redha dan aku redha. Dan berkumpullah kalian dalam kalangan orang-orang yg berbahagia dan masuklah kalian ke dalam syurga".

Kalau lah seluruh manusia mengetahui akan ini lah tujuan utama kenapa kita hidup di dunia ini (hanya nak dapatkan redha Allah) ketika mana saat kematian menjemput kita..
Nescaya sepanjang masa seluruh manusia akan sentiasa khusyuk lagi tawadhu dlm berusaha untuk mengejarnya.

Alhamdulillah Solat Sunat Qabliah Sebelum Subuh, Hanya 2 Rakaat Tapi Nilainya Lebih Dari Seisi Dunia

Show comments
IKLAN