Penggunaan aplikasi MySejahtera untuk proses imbas masuk ke satu-satu kawasan telah diwajibkan oleh Kerajaan Malaysia bagi menjejak penyebaran wabak pandemik yang sedang melanda negara ketika ini.

Singapura Negara Pertama Bakal Terima MySejahtera Sebagai “Pasport Vaksinasi”
Sumber Gambar : The Star

Aplikasi ini memang sangat membantu pihak kerajaan bagi mengenalpasti titik penyebaran COVID-19 serta langkah pencegahan untuk mengawalnya di lokasi tersebut dengan lebih efisen.

Terbaru, Singapura bakal menjadi negara asing pertama yang mengiktiraf permohonan MySejahtera sebagai “pasport vaksinasi” Malaysia untuk membolehkan rakyat Malaysia yang divaksin sepenuhnya memasuki negara pulau itu.

Singapura Negara Pertama Bakal Terima MySejahtera Sebagai “Pasport Vaksinasi”

IKLAN

Begitu juga, permohonan MySejahtera juga dapat diterima untuk perjalanan antarabangsa di masa depan, tertakluk kepada persetujuan dari pemerintah lain, kata menteri penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Nasional Khairy Jamaluddin dalam satu petikan diambil dari The Star.

Sebaik sahaja anda mempunyai profil kuning di MySejahtera, itu bermakna anda diberi vaksin sepenuhnya atau dapat dua dos.

IKLAN

Sementara itu, Khairy Jamaluddin berkata akan menggunakan kod QR setelah Jawatankuasa Teknikal Pengurusan Kecemasan Covid-19 mengesyorkan agar kebebasan tertentu (seperti perjalanan antarabangsa) tidak mungkin dilakukan pada masa ini.

IKLAN

Perbincangan bersama negara jiran hampir muktamad dan akan dipersetujui tidak lama lagi. Singapura kini hampir mencapai sasarannya untuk memvaksinasi 80% penduduknya.

Wah, macam menarik…tapi bila dapat merentas Singapura ye?huhu

Sumber: The Star