Sebelum ini ramai yang bimbang dengan jenis vaksin yang diterima oleh mereka kerana ada jenis-jenis vaksin yang tidak diterima bagi beberapa buah negara luar. Mereka jadi takut sekiranya tidak boleh ke luar negara dek kerana jenis vaksin yang diterimanya tidak diiktiraf.

Sijil Vaksin MySejahtera Tak Laku Di Luar Negara? 15 Pelancong Malaysia Terkandas Di Filipina
Gambar Hiasan

ARTIKEL LAGI : Jika Travel Ke Jepun, Ini 13 Restoran Halal Yang Korang Boleh Cari

Terbaharu, rakyat Malaysia terkandas di tidak dibenarkan masuk ke Filipina gara-gara sijil vaksin dari Malaysia?

Mungkin hal ini merupakan mimpi ngeri buat para pelancong dan kaki travel dari Malaysia.

Menurut laporan The Star, salah seorang pelancong yang terkandas di Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino Manila memberitahu dimaklumkan oleh pihak Imigresen Filipina bahawa sijil vaksin digital dalam aplikasi MySejahtera tidak diterima sebagai bukti vaksinasi.

Sijil Vaksin MySejahtera Tak Laku Di Luar Negara? 15 Pelancong Malaysia Terkandas Di Filipina
Gambar Hiasan Sijil Vaksinasi Lengkap

Bahkan, mereka yang tiba menerusi penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Ahad turut dirampas pasport dan dimaklumkan akan dihantar pulang pada Selasa ini.

IKLAN

“Pasport kami telah dirampas dan kami diberitahu akan dihantar pulang. Memandangkan tiada hotel tersedia, kami terpaksa tidur di atas bangku atau lantai,” katanya.

Difahamkan, penumpang yang berada dalam penerbangan dari KLIA tetapi menerima vaksin di Singapura atau United Kingdom dibenarkan akses ke negara itu.

Bukan itu sahaja, pihak imigresen Filipina memberitahu mereka perlu divaksin di negara lain seperti Singapura atau memiliki Sijil Vaksinasi Antarabangsa Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

IKLAN
Sijil Vaksin MySejahtera Tak Laku Di Luar Negara? 15 Pelancong Malaysia Terkandas Di Filipina
Foto Via The Star

Susulan kes tersebut, Kedutaan Malaysia di Filipina telah menghantar rayuan untuk timbal balik vaksinasi pada Khamis lalu namun tiada maklumat terkini daripada Agensi Hal Ehwal Luar Filipina.

Dalam pada itu, Imigresen Filipina meminta Kedutaan Malaysia perlu menunggu sehingga pagi Isnin untuk berhubung dengan Kementerian Luar Negeri bagi mendapatkan kelulusan.

Apa-apa pun sekiranya korang sudah mula merancang untuk pergi bercuti, pastikan ikut SOP yang telah ditetapkan oleh negara-negara luar okay?

IKLAN

Stay safe guys!

BACA LAGI : Hong Kong Tidak Iktiraf Rekod Vaksinasi Malaysia & 24 Negara Lain

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.