Siapa Cakap Orang Diet Tak Boleh Makan Sedap, Ini 25 Makanan Yang Korang Boleh Cari

117

Siapa cakap bila tengah diet tak boleh makan sedap? Sekarang ni dah macam-macam barangan sihat yang korang boleh dapatkan dipasaran.

Tapi, kalau korang masih tak tahu dan ragu-ragu yang mana boleh makan atau tak, apa kata korang ikut panduan senarai yang telah disediakan oleh Azzatie Intan Suraya ni.

Tak sangka sebenarnya banyak je makanan boleh makan, asalkan korang selalu kena check label sebelum membeli

1. Bahan perapan

2. Bahan tenusu

Slim cheese 1 keping Cuma 43 kcal berbanding 99 kcal normal cedar. Natural yogurt dan greek yogurt untuk breakfast parfait/snacking

Susu segar untuk snacking atau overnight oat

3. Pengganti gula/garam

Gula: Molasses/raw sugar cane

Garam: Himalayan rock salt

4. Peanut butter

Banyak pilihan untuk natural peanut butter. Check label dahulu untuk kandungan minyak, garam dan gula.

5. Biskut

6 keping sangat kenyang. Baru 143 kcal. Saiz besar untuk snacking.

Ni pula 6 kepinng baru 139 kcal

6. Roti

Canadian wheat atau wholemeal bread

Kalau tak ada Canadian, boleh ambil Sommerset

7. Kopi

Kopi paling rendah kalori. 1 sachet cuma 7 kcal

8. Oat

Organic rolled, 4 sudu bersamaa 90 kcal untuk overnight oat

9. Jem roti

St dalfour, ada banyak perisa yang korang boleh pilih

Ha, Smucker’s ni pun okay. 100 peratus rasa buah-buahan

10. Salad dressing

Paling rendah kalori, 1 sudu Cuma 20 kcal

11. Wrap

Always go for 6 grains wrap. 1 keping bersamaan 143 kcal

12. Snacks

Ramai fitness coaches suka makan ni sebagai snacks sebab kenyang dan sedap

13. Paratha

Sesekali nak makan paratha dengan 2 sudu homecook ikan, boleh laa..

14. Mayonis

1 sudu Cuma 54 kcal. Mayo biasa, 1 sudu 90 kcal

15. Tuna

Buat sandwich tuna pun sodap!

16. Coklat

Antara dark coklat yang korang boleh makan

17. Sos

Lingham ada 3 produk. Sweet & spicy, Thai dan Sriracha. Yang Sriracha tu Cuma 19 kcal kalau tak silap untuk satu sudu. Tapi susah nak jumpa, hmm!

18. Edamame

Pengganti telur, kalau siapa yang dah bosan makan telur. Sepaket boleh dimakan sebanyak 5 kali

19. Minyak masak

Medela oil untuk nak menumis

20. Beras

Pilih beras parboiled

21. Green tea

Minum green tea sangat baik lebih-lebih lagi kalau korang tengah berdiet

22. Pau frozen

Wholemeal pau sebiji Cuma 150 kcal

23. Daging frozen

Ni pun best sebab tanpa lemak

24. Madu

Kalau nak makan madu, boleh cari yang ni

25. Bijirin

Pilihan fitbar, muesli, granola untuk breakfast

CER KOMEN SIKIT