Bumi, bulan dan matahari. Ini mungkin tiga perkara paling dekat yang ramai tahu berkaitan dunia astronomi. Namun apabila menyebut lapan lagi nama planet secara lengkap mengikut turutan, mungkin sudah ada ingat-ingat lupa.

Mengikut turutan planet paling dekat dengan matahari ialah Utarid, Zuhrah, Bumi, Marikh, Musytari, Zuhal, Uranus dan akhir sekali Neptun. Planet terkecil iaitu Pluto sudah dikategorikan sebagai bekas planet.

Sememangnya kajian tentang planet masih belum berpenghujung kerana di sebalik lapan planet ini, dikatakan ada lagi 200 planet ditemui.

Namun semalam bagi peminat dunia astronomi digemparkan dengan tangkapan gambar paling sempurna melibatkan planet Zuhal yang juga satu-satunya planet berbentuk cincin dan tidak lansung boleh dijejaki kerana mengandungi gas.

Remaja 15 Tahun Cipta Rekod Rakam Gambar Planet Zuhal Paling Sempurna Abad Ini
Gambar yang berjaya dirakam olehMarcus semalam dan dianggap paling sempurna abad ini

Lebih membanggakan, bukan ahli-ahli astronomi menangkapnya tetapi dilakukan oleh seorang remaja dari Seaford, East Sussex yang terletak di England dengan hanya menggunakan teleskop dari taman belakang rumahnya pada jam 4 pagi.

Marcus Reed berjaga mengambil imej yang sangat jelas planet bergas ini termasuk keseluruhan cincinnya menggunakan teleskop reflektor diameter 102mm pada jam 4 pagi.

IKLAN

Dalam satu temuramah, kata Marcus dia menggunakan aplikasi iPhone “Sky Guide” untuk mencari kedudukan planet gergasi itu di langit.

“Saya mengambil gambar kira-kira jam 4 pagi. Ketika saya menghidupkan aplikasi itu dan kelihatan planet Zuhal kelihatan (disebut juga Saturnus), saya terus berlari meninggalkan selipar dan berkejar ke teleskop yang terletak di belakang rumah.

“Dari itu, gambaran planet Zuhal sangat jelas dan saya segera menangkapnya. Saya sememangnya amat meminati bidang astronomi dan fotografi. Malam tadi benar-benar gembira kerana dapat melihat planet itu dengan jelas,” katanya yang biasa menggunakan sebahagian malamnya untuk meneropong ke langit.

IKLAN
Remaja 15 Tahun Cipta Rekod Rakam Gambar Planet Zuhal Paling Sempurna Abad Ini
Beginilah kedudukan planet mengikut turutan dari Matahari

 

Remaja 15 Tahun Cipta Rekod Rakam Gambar Planet Zuhal Paling Sempurna Abad Ini
Zuhal, satu-satunya planet berbentuk cincin paling jelas

Digelar Gas Giant Saturn, Zuhal atau Saturnus merupakan planet ke enam dari matahari dan kedua terbesar dalam sistem solar. Malah sejak zaman purba lagi, planet ini sudah menjadi perhatian ahli astronomi.

Tom Kerss, seorang ahli astronomi dari Balai Cerap Diraja di Greenwich, berkata: “Marcus telah melakukan kerja yang hebat ketika menangkap pemandangan Saturnus dan ianya sangat sempurna,” katanya.

IKLAN

Sebagai satu-satunya planet yang mempunyai cincin mengelilinginya, sekaligus menjadikan Zuhal antara planet terindah pemandangannya.

Remaja 15 Tahun Cipta Rekod Rakam Gambar Planet Zuhal Paling Sempurna Abad Ini

Remaja 15 Tahun Cipta Rekod Rakam Gambar Planet Zuhal Paling Sempurna Abad Ini

Fakta Tentang Zuhal

  1. Satu-satu planaet mempunyai cincin
  2. Cincin Zuhal dibuat dari batu meteorit
  3. Cincin Zuhal sangat nipis
  4. Tak boleh jejakkan kaki kerana ia adalah planet gas. Disebut sebagai Gas Giant.
  5. Hari di Zuhal lebih pendek dari bumi
  6. Tahun di Zuhal lebih lama iaitu 1 tahun di Zuhal bersamaan 30 tahun di bumi.
  7. Tiupan angin di Zuhal lebih laju dari angin Tornado. Di bumi angin Tornado bergerak 483km/jam, di Zuhal empat kali ganda bertepatan 1800km/sejam. Jika “menyapu” bumi, pasti rata semua tanah.
  8. 4 percubaan pesawat tanpa pemandu mendekati Zuhal. Pertama Pionner 11 (1979), Voyager (1980), Voyager 2 (1981) dan Cassini (2004) yang masih mengorbit hingga kini.
  9. Nama Saturnus (Zuhal)adalah nama Dewa Petani.
  10. Bentuk planet paling lonjong