Selepas melakukan banyak aktiviti di siang hari, tentu kita mengharapkan dapat tidur lena dan benar-benar berkualiti pada sebelah malam.

Tidur lena tanpa terganggu menjadi impian ramai orang kerana kekurangan tidur boleh membuatkan mood berubah pada keesokkan harinya.

Kalau ramai tertanya-tanya bagaimana mahu mendapatkan tidur yang nyenyak, tahukah faktor pemakanan banyak membantu korang. Korang disarankan mengambil makanan seperti magnesium, protein selain karbohidrat bagi yang ada masalah untuk tidur.

Jom tengok apa menu makanan yang boleh buat tidur korang lena. Korang sangat digalakkan makan makanan ada tryptophan yang banyak diperoleh dari telur, pisang, susu, kuaci bunga matahari dan coklat gelap (dark coklat).

Tapi kalau susah nak tidur, korang disarankan ambil makanan mengandungi magnesium, protein, dan karbohidrat ternyata sangat disarankan untuk dimakan jika korang ada masalah susah tidur.

Siapa Ada Masalah Tidur? Tak Sangka Telur Saja Jawapannya
Telur antara makanan paling baik untuk tidur lena kerana ada tryptophan yang banyak padanya

Kenapa telur rebus sangat baik untuk dimakan di malam hari?

Telur rebus kaya dengan protein dan dapat menjaga keseimbangan gula dalam darah dan mampu membuatkan tidur lena. Makanlah sebagai lauk dan gerenti korang tidur lena.

IKLAN

Pisang. Kaya dengan magnesium dan potasium yang ada di dalam pisang mampu meningkatkan melatonin iaitu hormon tidur. Apa yang baik, pisang boleh membantu mengatasi masalah krem pada badan jika diamalkan secara berterusan.

Siapa Ada Masalah Tidur? Tak Sangka Telur Saja Jawapannya
Pisang kaya dengan magnesium dan potasium
Siapa Ada Masalah Tidur? Tak Sangka Telur Saja Jawapannya
Kandungan melatonin yang banyak dalam ceri bantu korang yang ada masalah tidur lena

Buah ceri – Boleh dibuat jus tetapi makan begitu saja jauh lebih baik. Jika korang makan buah ceri sebelum tidur, kandungan melatonin yang banyak didalamnya membantu korang tidur dengan nyenyak.

– Sayur bayam – Sayuran hijau ini kaya dengan magnesium, potassium dan kalsium yang buat tidur lebih lelap.

Oatmeal – Biasa kita ambil sebagai sarapankan. Tapi ia juga boleh diambil sebelum tidur. Oatmeal kaya dengan magnesium dan bantu korang tidur lena.

Siapa Ada Masalah Tidur? Tak Sangka Telur Saja Jawapannya
Pilihlah makanan laut terutama yang mengandungi Omega 3 untuk tidur lebih lena

Ikan – Makanan laut ini mengandungi vitamin B6 yang membantu mengeluarkan melatonin dan buat tidur lebih nyenyak. Makanlah apa saja jenis ikan tapi paling kaya dengan kandungan omega 3.

IKLAN

Kacang Almond – Kandungan magnesium yang ada di dalam kacang almond sangat tinggi dan baik untuk membuat otot lebih rilek. Selain itu, protein yang ada menjadikan gula dalam darah menjadi seimbang di saat tubuh sedang berehat.

Jadi bagi korang yang ada masalah nak tidur lena, susah nak tidur tu, makanlah makanan disarankan ini ya. Insya Allah, tidur yang lena akan buatkan hidup lebih mudah diuruskan.

 

 

IKLAN