Before & After Sesi Makeover Episod 5 Hero Remaja, Transformasi Siapa Paling Ketara?

1266

Setelah lima minggu bersiaran di televisyen (dan lima bulan bersama di bawah program Hero Remaja 2017), mungkin ada beberapa para finalis favourite korang yang dah mula menampakkan perubahan.

Perubahan attitude? Ada yang dah jadi kekwat ke?

Eh, mana ada (ke ada..?hehe) Perubahan yang REMAJA maksudkan adalah dari segi luaran mereka. Percaya atau tak, jika nak dibandingkan dengan hari pertama mereka memasuki bilik ujibakat sehinggalah ke hari sebelum episod FINALE yang bakal ditayangkan esok, ada beberapa daripada mereka yang sukar untuk REMAJA cam semula.

Lihat sajalah pada foto before and after setelah finalis TOP 9 korang ini melalui sesi makeover di Shortcut Barber yang terletak di E-Curve Damansara. Hanya dalam masa setengah jam je, ada yang memang betul-betul mengalami perubahan. Siapa agaknya?

HARRIS ANNUAR

Haa, Harris merupakan antara yang paling transform sekali antara semua peserta. Hehe, kalau korang nak tahu, sebelum Harris ambil keputusan untuk mencukur kepalanya botak sekitar Mac 2016, Harris memang memiliki one full set of hair. Serious!

Harris pernah berambut, tambahan pula dengan keturunan keluarga yang mempunyai darah Arab dari sebelah mummy, memang lebat jugalah rambut tu. Tapi lepas dah shave ni, REMAJA akui Harris memang sesuai dengan imej sebegini disebabkan feature wajahnya yang sharp. Tang hidung tu haa.

NABIL AQIL

Nampak macam tak berubah je Nabil… haha. Sebenarnya pada saat episod ini dirakamkan, Nabil baru saja pergi ke salun lalu stylist dari Shortcut Barber berpendapat rambutnya harus dikekalkan seperti ini. Namun, nampak tak perbezaan pada jenis styling product yang digunakan pada Nabil. Nampak sihat rambut Nabil dan lebih ber-volume.

ALIF MUHAIMIN

Yass Alif! Semasa Alif memasuki bilik juri dulu, satu perkara yang serta-merta diperkatakan oleh juri adalah supaya Alif mencukur ‘bulu-bulu’ halus di bawah bibir tu. Lepas cukur, terus Alif kelihatan lebih muda, sesuai dengan umurnya. Untuk sesi makeover ini, stylist telah mengekalkan volume rambut Alif di bahagian atas. Di bahagian tepinya pula, stylist perkemaskan dengan teknik slope agar jawline Alif lebih menonjol pada malam Finale nanti.

SAFWAN NAZRI

Mula-mula tak nak. Safwan perlukan pendapat orang di sekeliling untuk memastikan, betul ke style pendek seperti ini boleh dibawa olehnya. Trust us Safwan, you look so fashion forward! Mentor mereka, Dynas Mokhtar juga berpendapat sedemikian. “Pertama kali saya berjumpa dengan Safwan di set photoshoot Episode Kelima, I was surprised by his transformation. It is a good transformation!” komen Dynas.

ADAM YUSUF

Jika ada award untuk finalis yang paling banyak berubah dari sudut luaran, it will definitely go to Adam Yusuf! Pada hari pertama bersama Adam sekitar Mei lalu, ada di kalangan para juri yang duduk semeja yang melihat Adam sebagai seorang yang serabai. Walaupun memiliki ketinggian yang ideal, jika seorang lelaki itu tak tahu untuk menjaga kekemasan penampilannya, bermakna di seorang yang malas.

Namun, selang beberapa bulan, scruffy Adam has definitely transformed! Selain daripada berjaya mengurangkan berat badan, stail rambut Adam yang digayakan oleh Shortcut Barber juga sangat membantunya untuk menukar imej sebagai peserta Hero Remaja 2017.

FARHAN ASRI

Tiada perubahan drastik yang dilakukan kepada rambut Farhan, namun itu tak bermakna imej rambutnya membosankan. Dengan kepanjangan dan ketebalan rambutnya, Farhan sebenarnya mempunyai potensi untuk mempelbagaikan rambutnya. Selain gaya pompadour seperti ini, Farhan boleh juga menjatuhkan rambut bagi membentuk messy fringe.

IKMAL AMRY

Ikmal ialah antara finalis yang tak gentar untuk menukar gaya dan warna rambut. Untungnya Ikmal, kulit wajah yang cerah dan feature hidung serta pipinya yang sharp membolehkan dia mencuba apa saja gaya rambut. Pada kali ini, stylist dari Shortcut Barber cuba untuk memberi lebih volume pada bahagian bawah rambut ikmal agar fokus utama terletak pada wajahnya.

Hey! Ada Lagi Finalis Lain Yang Terima Makeover

Selain mereka bertujuh, seramai 5 lagi finalis lain turut menerima sesi makeover daripada Shortcut Barber. Antaranya ialah Aiman Rahman yang kelihatan sleek dengan gaya side parted yang lebih kemas dan Ezmir Sadriq dengan gaya layered blown hair yang sesuai dengan wajahnya yang runcing.

HR2017: Aiman Rahman
HR2017: Ezmir Sadriq

Tiga lagi finalis yang turut serta pada hari tersebut ialah Ilham Anuar, Razman Mahayuddin dan Aziq Mukhriz. Oleh kerana mereka bertiga adalah antara finalis yang terakhir mendapatkan sesi makeover pada hari itu, they had so much fun over there!

Kami mencuba gaya baru untuk Ilham dengan inspirasi rambut berwarna. It is definitely a hate or love thingy amongst our followers. Ada yang menyukai gaya lain ini, namun ada juga yang berpendapat Ilham harus kekal saja dengan gaya rambut sedia ada.

Razman, on the other hand, kelihatan sangat lain berbanding gaya yang terdahulu! Lebih yakin, matang dan tentunya mempunyai aura. Begitu juga dengan Aziq Mukhriz yang telah bertukar sepanjang lima bulan bersama Hero Remaja. We knew he had the potential and here he is, looking great!

HR2017 Ilham Anuar
HR2017: Razman Mahayuddin
HR2017: Aziq Mukhriz

Gaya rambut siapa yang paling korang sukakan? Penulis secara jujurnya tak sabar untuk melihat mereka beraksi pada episod FINALE esok pada jam 9.00 malam di saluran Astro RIA (104) dan RIA HD (123). Jangan lupa untuk menonton episod terakhir tersebut dan hashtag #heroremaja2017.