Pernah atau tidak korang tersalah mengalihkan wang (transfer) kepada seseorang yang tidak dikenali? Nampak seperti remeh namun kes tersalah transfer wang ini memang selalu berlaku tanda kita sedari

Biarpun ini merupakan kes lama yang berlaku pada tahun 2017, kita masih perlu mengambil pengajaran daripadanya.

Seorang remaja kelahiran Malaysia menerima padah apabila membelanjakan jutaan ringgit membeli barangan mewah dengan menggunakan ‘wang misteri’ yang tiba -tiba muncul dalam akaun banknya.

Throwback : Pelajar Kelahiran Malaysia Didakwa Selepas Berjoli ‘Wang Misteri’ Dalam Akaun
Sumber : Pexels

Pelajar jurusan Kejuruteraan Kimia di Australia itu dikenali sebagai Christine Jiaxin Lee dan dia telah ditahan ketika berada di lapangan terbang Kingsford Smith di Sydney ketika ingin pulang ke Malaysia.

IKLAN

Difahamkan Christine ingin meninggalkan Australia setelah mendapat tahu pihak polis sedang mencarinya. Dia memohon pasport kecemasan Malaysia untuk pulang ke tanah air. Bagaimanapun, peguam yang mewakilinya berkata, Christine Lee hendak pulang ke Australia untuk melawat ibu bapanya dan BUKANNYA untuk melarikan diri.

So, apa sebenarnya yang berlaku ini?

Christine Jiaxin Lee, 21 telah membuka akaun banknya pada tahun 2012 dan wang berjumlah A$4.6 juta (RM13.85 juta) telah dimasukkan secara tidak sengaja ke dalam akaun bank Westpac. Pada masa yang sama, secara tidak sengaja dia diberikan kemudahan overdraf tanpa had oleh pihak Westpac.

IKLAN

Melihatkan wang yang banyak tiba-tiba muncul dalam akaunnya, Christine bertindak membelanjakan wang sebanyak A$3.3 juta (RM9.9 juta) untuk membeli beg tangan serta beberapa barangan mewah lain.

Throwback : Pelajar Kelahiran Malaysia Didakwa Selepas Berjoli ‘Wang Misteri’ Dalam Akaun
Barangan yang dibeli Christine Jiaxin Lee Foto Kredit : www.stuff.co.nz/business

Menurut laporan daripada Barclay Churchill, Christine telah dihadapkan ke mahkamah tempatan Waverley dan berdepan tuduhan mengambil kesempatan menggunakan wang bukan miliknya walaupun dia tahu ia adalah satu kesalahan jenayah.

Menurut dokumen mahkamah, Christine melakukan kesalahan terbabit di antara Julai 2014 hingga Mac 2015 serta gagal memaklumkan kepada pihak bank bahawa dia tidak berhak memiliki wang tersebut.

IKLAN

Bagaimanapun, Christine dibenarkan diikat jamin sebanyak A$1,000 (RM3,000).

Throwback : Pelajar Kelahiran Malaysia Didakwa Selepas Berjoli ‘Wang Misteri’ Dalam Akaun
Image via Sydney Morning Herald

Majistret Lisa Stapleton berkata, perbuatan Christine itu tidak sampai ke tahap jenayah. “Dia tidak mengambilnya daripada bank, mereka yang memberikan kepadanya. Christine hanya berhutang wang yang sudah dibelanjakan tetapi tidak melanggar undang-undang.”

Berikutan kejadian ini, Christine kini tidak lagi dibenarkan memasuki mana-mana lapangan terbang atau pelabuhan di Australia.

Kesimpulannya, jika korang menerima wang yang banyak dalam akaun, janganlah terus membelanjakannya tanpa memeriksa dahulu daripada mana datangnya wang tersebut. Kisah remaja perempuan ini harus sama-sama kita jadikan teladan.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI