Jika dahulu; pelancong ke Seoul, Korea Selatan akan memilih lokasi tersebut dengan tujuan untuk melawat lokasi menarik dan menikmati pemandangan empat musim.

Namun sejak 10 tahun kebelakangan ini, trend melancong ke Seoul untuk menyaksikan konsert hiburan K-pop semakin rancak dalam kalangan remaja Malaysia. Well, sekurang-kurangnya, sebelum pandemik melanda.

Justeru apabila REMAJA mendapat tahu mengenai projek pembinaan sebuah arena yang dikhaskan bagi persembahan konsert & segala-galanya mengenai K-pop, kami pasti ramai yang teruja menantikannya.

ARTIKEL BERKAITAN : Stor Merchandise YG Entertainment Ini Lokasi Wajib Baharu Jika Ke Seoul – REMAJA

Awal minggu ini; syarikat internet Korea Selatan, Kakao dan kerajaan bandaraya Seoul telah meluluskan perancangan membina sebuah arena baharu yang dikhaskan untuk K-pop sahaja.

IKLAN

Digelar sebagai Seoul Arena, stadium ini bakal dibina di Chang-dong, Dobonggu dan dijangka siap pada Oktober 2025. Pelancaran pecah tanahnya pula akan dilakukan pada bulan Jun tahun ini selepas pelan pelaksanaan telah dipersetujui.

Seoul Arena boleh memuatkan 18,000 tempat duduk dengan kapasiti 28,000 orang penonton berdiri. Selain bahagian utamanya itu, ia juga menempatkan lokasi persembahan yang lebih kecil bagi kapasiti 7,000 penonton; selain dewan ‘movie theater’ dan fasiliti lain.

Dengar cerita, antara tarikan utamanya adalah teknologi AI atau Augmented Reality untuk memberi impak persembahan yang lebih mantap dan kreatif.

IKLAN

Dalam pada itu, bagi korang yang tertanya-tanya mengenai syarikat Kakao ini; ia sebenarnya merupakan salah satu syarikat yang menyasarkan untuk menjadi peneraju operasi serta penyelenggaran Seoul Arena ini untuk tempoh 30 tahun.

Tak sabar pula untuk melihat pembinaan Seoul Arena ini berjalan seperti yang dirancang. Mana tahu satu hari nanti kita juga bakal menyaksikan konsert K-pop di sana.

IKLAN

BACA LAGI : Remaja Ini Kongsikan 8 Snek Halal Untuk Dicuba Di Myeongdong, Seoul – REMAJA

Sumber : (1)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI