Selama 60 tahun Barisan Nasional memerintah negara, saban masa akan ada saja cerita yang boleh menjadi bualan masyarakat. Sudah tentunya perkenalan Sistem Cukai Barang & Perkhidmatan (GST) menjadi topik utama masyarakat sejak tiga tahun lalu. Belum lagi isu IMDB, masalah pengangguran, masalah harga rumah naik mendadak dan banyak lagi.

Di awal pengenalannya, sistem GST ini dikatakan bakal mengurangkan harga barangan tetapi ironinya ia langsung tidak berlaku kerana tidak tahu di mana silapnya GST benar-benar menghantui minda rakyat sehingga wujud tsunami politik di luar jangkaan semua.

Hari ini, Pakatan Harapan memenangi pilihanraya umum ke 14 di mana rakyat menolak kepimpinan sebelum ini iaitu Kerajaan Barisan Nasional. Berakhirnya era Barisan Nasional maka secara automatik, semua Menteri, Timbalan Menteri, Menteri Besar dan sebagainya akan datang dari Pakatan Harapan yang diwakili beberapa komponen parti politik yang membentuk sebuah kerajaan baru.

Tapi sudah pasti, rakyat Malaysia tak akan melupakan sama sekali bekas-bekas Menteri dan Timbalan Menteri yang sering memberikan kenyataan lucu yang boleh ditafsirkan oleh rakyat sebagai “kenyataan kurang cerdik”, “kenyataan menyakitkan hati”, kenyataan beri panas” serta berbagai-bagai istilah sehingga wujud beberapa kata-kata kurang sopan kononnya Menteri UMNO tidak mempamerkan keintelektualan mereka semasa memberi kenyataan.

Jom tengok, siapa bekas Menteri dan Timbalan Menteri yang cukup popular dengan kenyataan-kenyataan “lucu” mereka sebelum ini.

Senarai “Statement” Bekas Menteri Paling Win Dalam Sejarah Politik Malaysia

Senarai “Statement” Bekas Menteri Paling Win Dalam Sejarah Politik Malaysia

Menduduki carta pertama sudah pastinya Datuk Haji Ahmad bin Haji Maslan yang merupakan bekas Timbalan Menteri Perdagangan & Industri. Beliau menang di peringkat Parlimen Pontian dalam PRU ke 14 semalam tetapi sayang ia tidak membawa sebarang makna lagi.

“Nasi Goreng GST”

Kenyataan lucu paling diingati oleh rakyat darinya tentunya NASI GORENG GST yang dimasaknya sejak isu GST timbul. Niatnya mungkin  baik iaitu mengajak rakyat berjimat di saat semua orang mengeluh harga makanan mahal. Tetapi dirinya “ditolak” dan menjadi bualan kerana perbualannya dianggap sangat melucukan. Begitu juga gambarnya duduk bersandar di airport dan keadaan dirinya menoreh getah. Sudah pasti, dia antara paling diingati.

Senarai “Statement” Bekas Menteri Paling Win Dalam Sejarah Politik Malaysia

IKLAN

“Bangun awal pagi untuk elak tol”

Isu tol ini memang sensitifkan. Namun bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan ahli MP Kota Belud iaitu Datuk Abdul Rahman Dahlan pernah memberi satu cadangan kepada rakyat supaya invest masa untuk bangun lebih awal agar dapat mengelakkan kesesakan melalui jalan yang tidak bertol. Hrmmm, statement nie memang boleh bikin panaskan.

Tapi paling diingati adalah kenyataannya mengenai siapa MO1 ketika isu IMDB tengah panas. Ermm, kita pasti rindukan kenyataan sebeginikan untuk tempoh 5 tahun akan datang.

Senarai “Statement” Bekas Menteri Paling Win Dalam Sejarah Politik Malaysia

“Orang Tua Idea Lama”

Ketiga sudah tentunya, Menteri Komunikasi Dan Multimedia, Datuk Seri  Dr Salleh Said Keruak yang sering “membalas” dan memberi smash kepada Tun Mahathir yang dianggapnya “orang tua” yang sering memberi idea lapuk.  Beliau pernah melontarkan “balingan padu” dengan berkata banyak idea Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai bagaimana sesuatu perkara perlu dilakukan, sudah ketinggalan zaman dan tidak lagi berkesan.

Malah beliau menasihati bekas Perdana Menteri itu supaya perlu meningkatkan pengetahuannya mengenai bagaimana sesuatu perkara dilakukan pada masa kini dan apa maksud perkataan globalisasi.

IKLAN

“Dunia kini tanpa sempadan dan Dr Mahathir perlu menerima keadaan ini,” katanya menerusi catatan dalam blog beliau di http://sskeruak.blogspot.my/. Nampaknya, “smash padunya” mungkin terlantun semula kerana Tun M dianggap sebagai pemimpin paling berpengaruh dengan keputusan PRU semalam.

Senarai “Statement” Bekas Menteri Paling Win Dalam Sejarah Politik Malaysia

“Logo Beruk Jadi Perhatian”

Carta keempat sudah pastinya Bekas Menteri Kebudayaan dan Pelancongan, Datuk Seri Nazri Aziz yang selalu mengeluarkan “kata-kata panas” terhadap Tun M. Sebagai orang lama dalam bekas kabinet semua tahu tentang kelantangannya dalam membela bekas “bosnya”. Tapi kuasa rakyat mengatasi segalanya dan ini terbukti sejak semalam.

Paling diingati mungkin berkaitan logo Tahun Melawat Malaysia 2020 yang mendapat kritikan ramai kerana “agak buruk”. Tapi Nazri tetap Nazri, beliau tetap mempertahankannya kerana  semasa dilancarkan di ChiangMai, Nazri Aziz akui pelancong luar menyukainya. Padahal siap rakyat Malaysia draw logo lagi cantik. Siapa setuju part nie!

Senarai “Statement” Bekas Menteri Paling Win Dalam Sejarah Politik Malaysia

IKLAN

“Takut orang tua dalam politik”

Isu ini timbul bila kecoh tentang kenyataan orang tua dalam politik. Bekas Menteri Belia dan Sukan ini menyifatkan saranannya untuk bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bersara dari politik sebagai satu tindakan kasih sayang.

“Saya sayang orang tua, sebab tu saya minta dia bersara,” jawabnya ringkas. Nampaknya selepas ini, jarang-jaranglah dapat kita tengok Menteri  yang disukai orang muda terutama gadis-gadis kerana TALL, DARK & HANDSOME. Aduhai!

Senarai “Statement” Bekas Menteri Paling Win Dalam Sejarah Politik Malaysia

“Ayam Mahal, Jangan Makan Ayam”. Statement paling win!

Tentu korang pernah ingat kenyataan inikan. Ia dikeluarkan pada tahun 2013 yang pernah disarankan oleh Bekas Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaaan Datuk Hasan Malek yang kini tidak lagi aktif politik. Bayangkan di saat orang ramai sudah biasa makan KFC, ayam goreng pedas McD, tiba-tiba disarankan jangan makan ayam sedangkan tugas menteri di jabatannya adalah untuk memantau harga barangan.

Kenyataannya biar disifat sebagai paling lucu, dan sehingga kini tetap diingati oleh kebanyakan rakyat. WIN kan.