AFIQ HAMIDON. FOTO Remy Othman / Ideaktiv

 

HANYA SEGELINTIR SELEBRITI TANAH AIR KELAHIRAN PENCARIAN HERO REMAJA SEPANJANG 31 TAHUN PENGANJURANNYA YANG BERANI MEMILIH BIDANG NYANYIAN SEBAGAI PUNCA REZEKI UTAMA. MELIHAT KE ARAH ‘KEKOSONGAN’ SLOT TERSEBUT, IA TELAH MENYEMARAKKAN LAGI SEMANGAT AFIQ HAMIDON UNTUK CUBA MENGORAK LANGKAH KE CABANG MUZIKAL.

KONSEP & ARAHAN SENI FZ AIMMAN, MUSTAIZZAH MOKHTAR & AZNIZA AZIZ TEKS NOOR AIN NORMAN EDITOR FZ AIMMAN FOTO REMY OTHMAN PEM. FOTO JAZLAN NANGAR SUNTINGAN FOTO HEZRY LOKMAN SOLEKAN HELMY SHARIP DANDANAN FAIZAL AZHAR KLIP VIDEO SHERFIQA SHARIDAN BUSANA UNIQLO U FW 2021 AKSESORI PANDORA

Musical Journey : Pemenang Tempat Ke-4 Hero Remaja 2021 AFIQ HAMIDON
Afiq Hamidon menghiasai salah satu muka hadapan Majalah Remaja Digital edisi November 2021. FOTO Remy Othman / Ideaktiv

 

Seminggu berada di kedudukan dua finalis terbawah tetapi kembali meloncat menduduki empat kedudukan terakhir pencarian Hero Remaja 2021. Begitulah perjalanan remaja berusia 20 tahun, Afiq Hamidon yang cukup unpredictable dalam percubaan pertamanya untuk menapak dalam industri kreatif di Malaysia.

Afiq berasal daripada latar belakang keluarga yang cukup aktif bersukan dan mementingkan perkembangan skil lain dalam kalangan anak-anak mereka di luar skop pendidikan formal di sekolah. Sebagai contoh, Afiq yang melibatkan diri dalam sukan tenis dan renang pernah mewakili sekolahnya dan ia tidak terhenti di situ saja. Dia turut diberika peluang untuk mempelajari pelbagai instrumen muzik sebagai aktiviti tambahan harian di rumah.

Lantas, Afiq sudah terbiasa dengan rutin harian yang padat sejak usia belasan tahun dan ia sedikit sebanyak membantu soal adaptasinya sewaktu menyertai pencarian Hero Remaja 2021 yang baru saja melabuhkan tirainya, tempoh hari.

 

Musical Journey : Pemenang Tempat Ke-4 Hero Remaja 2021 AFIQ HAMIDON
Afiq Hamidon menyarungkan, jaket & top labuh daripada koleksi Uniqlo U Fall/Winter 2021. Aksesori pula daripada Pandora. FOTO Remy Othman / Ideaktiv

 

“Saya bersyukur kerana berjaya menamatkan perjalanan dalam Hero Remaja 2021 dan berpuas hati dengan kedudukan keempat yang diterima pada malam finale. Jujurnya, saya sendiri tidak menjangkakan mampu meneruskan perjuangan hingga ke garisan terakhir. Lagi pula saya pernah menduduki kedudukan di bawah semasa episod enam di mana kami perlu melakukan cabaran pengacaraan,” luah Afiq.

Sebagai salah seorang finalis termuda bagi edisi kali ini, Afiq beranggapan perjalanan ke arah menjadi seorang anak seni masih jauh untuk diteroka. Faktor usia itu langsung tidak dijadikan sebagai tembok penghalang untuknya berfikiran jauh. Pengalaman semasa bersaing dengan 11 lagi peserta lain sepanjang 11 bulan itu sebaliknya telah menggalakkan lagi Afiq untuk percaya kepada keupayaan diri sendiri jika ingin dibandingkan sewaktu beraksi di episod prelude dahulu.

IKLAN

“Pada peringkat awal itu, saya terlalu mentah dan memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri. Di antara kami semua, mungkin sayalah yang tidak mempunyai sebarang tunjuk ajar dalam dunia seni sebelum terpilih bagi pencarian Hero Remaja 2021. Perlahan-lahan saya bina keyakinan dan mulai selesa di hadapan kamera apabila kami dikerah dalam cabaran fizikal.

 

“Rasa gementar itu mulai hilang dan berganti dengan adrenalin untuk menantikan apakah cabaran sukar seterusnya.”

 

“Tipulah kalau saya kata tidak pernah merasa ‘down’ sepanjang bertanding. Sebagai seorang peserta, saya sendiri menyaksikan sejauh mana saya berdiri berbanding rakan-rakan yang lain. Ada ketika sewaktu saya diletakkan sebagai antara peserta berisiko untuk pulang meninggalkan yang lain, saya asyik memikirkan kelemahan dalam diri sendiri dan khuatir jika tidak mampu menggalas cabaran seterusnya.

“Perasaan tersebut jelas saya rasai sewaktu episod kelima sewaktu saya perlu bermonolog dengan ekspresi sedih. Sebagai pendatang baharu, bukan mudah untuk terus ‘menangkap’ mood dan hingga kini, saya masih cuba untuk memperbaiki teknik lakonan agar lebih bersedia dari sudut emosi,” luah Afiq.

 

IKLAN
Musical Journey : Pemenang Tempat Ke-4 Hero Remaja 2021 AFIQ HAMIDON
Solekan oleh Helmy Sharip manakala dandanan rambut oleh Faizal Azhar. FOTO Remy Othman / Ideaktiv

 

Menariknya, Afiq  yang mempunyai kelebihan bermain alat muzik kini sedang merancang untuk menghasilkan projek kolaboratif dua lagi finalis Hero Remaja 2021 iaitu Amir Ahnad dan Ideen Azman bagi menghasilkan single mereka bertiga.

“Dengan adanya studio rakaman di rumah dan sedikit skil menghasilkan lagu oleh kami bertiga; InsyaAllah jika diberi peluang untuk mengeksplorasi lagi dunia muzik, kami ingin menerbitkan sebuah lagu bersama untuk kami lancarkan tidak lama lagi.

“Idea yang kami ingin bawakan ini sedikit berbeza kerana tidak begitu ramai daripada produk kelahiran Hero Remaja yang pernah berkecimpung dalam bidang muzik melainkan abang Norman Hakim, Fattah Amin dan baru-baru ini, Meerqeen. Oleh itu, kami berharap dapat meluaskan lagi potensi kami menerusi cabang nyanyian dan penghasilan muzik,” kongsinya yang berkebolehan bermain piano, gitar dan drum.

ARTIKEL BERKAITAN : Transkripsi Sang Juara : Hero Remaja 2021 MIERUL AIMAN – REMAJA

 

Musical Journey : Pemenang Tempat Ke-4 Hero Remaja 2021 AFIQ HAMIDON
Afiq Hamidon memilih Wani Kayrie sebagai pelakon pengiring di pentas finale. FOTO Azfarina Sulaiman / Ideaktiv

 

IKLAN

“Saya ingin meneroka sebanyak mungkin peluang dalam industri seni biarpun fokus saya perlu dibahagikan dengan pendidikan dalam jurusan ‘aviation’ buat masa ini. Berbekalkan minat dalam bidang muzik dan peragaan, saya bagaimanapun tidak menolak sekiranya ditawarkan untuk berlakon.”

 

Musical Journey : Pemenang Tempat Ke-4 Hero Remaja 2021 AFIQ HAMIDON
“Sebagai pendatang baharu, bukan mudah untuk terus ‘menangkap’ mood semasa berlakon.” – Afiq Hamidon. FOTO Remy Othman / Ideaktiv

 

Sebaik saja menamatkan aksinya dalam pencarian Hero Remaja 2021, Afiq kini menetapkan misi untuk menapak sebagai seorang anak seni yang versatil. Enggan sekali melihat momentumnya terhenti setakat di pentas finale saja, mahasiswa di sebuah akademi penerbangan ini sudahpun mempunyai perancangan untuk fasa seterusnya.

“Rugi sekiranya platform yang sudah disediakan oleh Hero Remaja ini tidak saya gunakan sepenuhnya. Berbekalkan minat dalam bidang muzik dan peragaan, saya bagaimanapun tidak menolak sekiranya ditawarkan untuk berlakon.”

ARTIKEL BERKAITAN : Cool, Calm & Collected : Naib Juara Hero Remaja 2021 AQIL TAQEE – REMAJA

Ini bukanlah kali terakhir anda akan menyaksikan kelibat Afiq Hamidon. Dengan pakej rupa paras yang eksotik dan ketinggian yang ideal, tidak mustahil Afiq akan perlahan-lahan mencorak langkah yang tidak pernah lagi dicuba oleh finalis Hero Remaja sebelum ini.

“Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih buat semua orang yang tidak putus-putus memberikan semangat kepada saya ssejak awal hinggalah sekarang walaupun Hero Remaja 2021 telah tamat. Terima kasih yang tak terhingga buat keluarga saya dan kelab peminat yang sentiasa ada bersama-sama dalam journey ini,” simpulnya.

BACA LAGI : Masa Untuk Serius : Pemenang Tempat Ketiga Hero Remaja 2021 FAZZIQ MUQRIS – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI